„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

07.06.2024 8:22 | Zprávy

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun. Šéfa vládního kabinetu a ODS žaluje bývalý prezident Agrární komory ČR a významný český producent potravin Zdeněk Jandejsek. ParlamentníListy.cz mají text žaloby k dispozici. Vyplývá z ní, že premiér a další představitelé ODS budou muset vypovídat u soudu. A předsedu vlády by to mohlo stát více než půl milionu korun.

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Jandejsek – Expert na zemědělství a potravinovou bezpečnost

Předseda vlády se bude před soudem zpovídat z nařčení, že protestující zemědělci, kteří v únoru v ulicích hlavního města projevovali nesouhlas s vládní politikou, inklinují k Rusku a podporují Kreml. 

Žaloba na Petra Fialu míří od podnikatele v zemědělství a potravinářství Zdeňka Jandejska, který tyto akce osobně podpořil a vystupoval na nich. Jandejsek dříve zájmy zemědělců prosazoval i v rámci funkce prezidenta Agrární komory ČR, kterou vedl v letech 2017–2020. 

V žalobě, kterou 31. května prostřednictvím svého advokáta Karola Hrádely adresoval Jandejsek Obvodnímu soudu pro Prahu 1, po Fialovi požaduje omluvu a částku 550 tisíc korun, kterou hodlá věnovat na dobročinné účely.

Co přesně měl Petr Fiala říci? Na sociální síti X zveřejnil několik příspěvků, ve kterých protestující zemědělce obvinil z příklonu k putinovskému Rusku.

„Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců,“ napsal Fiala na svých sociálních sítích v únoru s tím, že tento názor premiéra převzala prakticky všechna média v zemi.

Dříve něco podobného řekl i v televizním vysílání CNN Prima News. „V pondělí je protest nějaké části zemědělců, kteří se docela otevřeně hlásí k podpoře Ruska a ten protest je více než za zemědělské zájmy motivován tady těmito aktivitami protivládními,“ cituje žaloba z pera advokáta Hrádely slova předsedy vlády.

Zemědělský protest z února tohoto roku organizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů České republiky. „Tvrdit, že odbory jsou proruské, je nejen urážkou odborů, ale i útokem na ústavní pořádek ČR, ale i projevem úsilí o oslabení úlohy odborů vystupujících proti řadě kroků vlády ve společnosti,“ konstatuje advokát Hrádela v Jandejskově žalobě na Fialu.

„Při protestu se spojili jak mnozí odboráři, tak i menší, ale větší i velcí zemědělští podnikatelé, a to bez ohledu na věk, majetek, politickou orientaci atd., protože situace českého zemědělství je tristní. Žalobce byl jedním z těchto spolupracovníků, a působil jako jeden z tiskových mluvčích protestujících zemědělců,“ uvádí dále text velmi podrobně zpracované žaloby.

Podstatné pak je, že Fialova slova o údajném příklonu zemědělců k Rusku mělo podle doktora Hrádely konkrétní negativní dopad na osobnost i podnikání Zdeňka Jandejska.

„Tvrzení žalovaného negativně ovlivňují žalobcovu pověst na veřejnosti, vážnost ve společnosti, čest i soukromí a v neposlední řadě i jeho pověst a postavení v podnikatelských vztazích. Tvrzení žalovaného, pokud by jim bylo uvěřeno, ze žalobce činí nedůvěryhodného podnikatele, nezodpovědného představitele obchodní společnosti a nemorálního obchodního partnera, což pro něj znamená značný negativní dopad. S uvedenými tvrzeními a aktivitou žalovaného souviselo ukončení  žalobcovy spolupráce s konkrétní organizací, která tento důvod dokonce oznámila, ale zřejmě i narušení dalších dodavatelsko-odběratelských vztahů, které bylo složité obnovit,“ popisuje advokát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

České justici nevěřím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 07.06.2024 9:12:53
Česká justice je pro mě po posledních rozhodnutích ústavních soudců podporujících ožebračování důchodců a na druhé straně odmítající zásahy do mezd soudců, nedůvěryhodná. Leklá ryba totiž smrdí od hlavy.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…