AOPK ČR: Nové hnízdní příležitosti pro krutihlava obecného

02.03.2022 7:36 | Tisková zpráva

Instalace budek ve starých sadech národní přírodní památky Kosířské lomy byla úspěšně dokončena. Teď už zbývá jen s napětím čekat, zda se budky krutihlavům zalíbí.

AOPK ČR: Nové hnízdní příležitosti pro krutihlava obecného
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Krutihlav obecný upoutá spíše hlasem než vzhledem. Je příbuzný strakapoudům, ale na rozdíl od nich si dutinu nedokáže sám vytesat. Jde o tažný druh, který zimu tráví ve střední Africe, kam odlétá koncem srpna. K nám se vrací koncem dubna, kdy jeho přítomnost na hnízdišti prozradí hlasité tje tje tje te. Z dutiny nebo budky, která se mu zalíbí, je schopný vyhnat vrabce či sýkorku. Nošením materiálu na stavbu vlastního hnízda se krutihlav nezdržuje a rovnou klade okolo osmi bílých vajec. Mláďata i dospělci krutihlava v případě ohrožení syčí a kroutí hlavou, odtud jeho jméno. Potravu těchto ptáků tvoří zejména hmyz, se zvláštní oblibou požírají mravence a jejich larvy.

Pokud krutihlava chcete poznat zblízka, vyvěste mu na zahrádce budku. Stačí sýkorník s trochu větším otvorem. Krutihlav totiž rád žije i ve starých zahradách či zahrádkářských koloniích, které nabízejí dostatek hmyzí potravy.

Za pomoc s instalací budek děkujeme strážcům přírody CHKO Litovelské Pomoraví. Akce by nevznikla bez finanční podpory  Programu péče o krajinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…