Agentura ochrany přírody a krajiny: Když se zima zeptá, co jste dělali v létě…

26.02.2022 21:38 | Tisková zpráva

… a také na jaře a na podzim. V zimě je vždy čas zhodnotit, jak byla minulá sezóna úspěšná. V roce 2021 pokračovala péče o přírodu a krajinu v CHKO Brdy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Když se zima zeptá, co jste dělali v létě…
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zdrojem financí byl  programu Péče o krajinu. Využitá částka 4,23 milionu korun je sice o něco méně, než v roce 2020, ale více, než v letech předtím. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Jako v minulých letech se v Brdech páslo a sekalo. Vzhledem k deštivému počasí byly práce komplikovanější, než obvykle. Louky v Brdech jsou alespoň místy podmáčené i za „lepšího“ počasí, v roce 2021 byla voda po kotníky snad všude. Kde se nepodařilo trefit do krátkého úseku hezkého počasí, sekalo se v holínkách, a že byla tráva díky dostatku vláhy obzvlášť narostlá. Lokality jsou známé již z minulých let, mezi ty nejdůležitější patří evropsky významné lokality Padrťsko, Trokavecké louky a Niva Kotelského potoka, potom menší lokality jako jsou Licitanta, Skelná Huť, Bor nebo podmáčené loučky u Vranovic, u Obecnice, u Strašic nebo u Nových Mitrovic. Krávy se zase pásly u Padrtí, na Hrachovišti a na Felbabce, ovce a kozy se znovu podívaly na Vystrkov. U Padrtí se přitom letos poprvé pásl skot přímo z chovů Vojenských lesů a statků, s.p., vlastníka pozemků. Kříženci plemen simentál a hereford přijeli do Brd z farem v Doupovskýho horách. Některé lokality se pak za pravidelnou péči odměnily viditelnými výsledky. Vřesoviště na loukách u Padrťských rybníků, které se přepásá, v roce 2021 hustě obrazilo novými jedinci vřesu. Na Skelné Huti je pak vidět na první pohled, že se rozrůstá porost vrby rozmarýnolisté, kvůli které se tam bezlesí udržuje. A peníze? Jako v roce 2020 přibližně 1,75 milionu korun za roční péči o lehce přes 100 hektarů plochy.

Podobnou částku, 1,78 milionu, pak AOPK vynaložila na práce v lese – výsadby a oplocení melioračních a zpevňujících dřevin v maloplošných obnovních prvcích ve středních i jižních Brdech. Na území lesních správ Mirošov, Nepomuk, Obecnice a Strašice (Vojenské lesy a statky, s.p.) a lesních správ Rožmitál a Spálené Poříčí (Arcibiskupství pražské) bylo vysázeno celkem 73 260 sazenic buku, dubu, jedle, klenu, olše a jilmu, chráněných skoro 10 kilometry oplocení.

V předchozích dvou letech byla velká část finančních prostředků věnována na ošetřování alejí na Záběhlé a Padrti. V roce 2021 byly provedeny bezpečnostní řezy a lokální redukce v poslední části dubové aleje na Padrti. Za necelých 300 tisíc korun tak byla několikaletá práce uzavřena. Starobylé aleje, kterými vedou turistické značky i naučná stezka Okolím Padrťských rybníků, tak budou těšit lidské návštěvníky i zvířecí obyvatele dál.

Pro pomalu už tradiční akci, tvorbu tůní ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky, s.p., byly letos vybrány lokality na území lesních správ Mirošov, Strašice a Obecnice. Celkem 30 drobných tůní, nejmenší s plochou 40 m2, největší 120 m2, které mají celkovou plochu úctyhodných 2 080 m2 – to už není zanedbatelný příspěvek k zadržování vody a zpomalení jejího odtoku, nebo pro podporu populací obojživelníků. Práce pro zlepšení vodního režimu byly provedeny i v jižních Brdech, ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským, kde byly vytvořeny tůně a revitalizovány nevhodně odvodněné plochy u Moricky a na Skelné Huti. Dohromady bylo na podporu vodního režimu věnováno přibližně 270 tisíc korun.

Pro návštěvníky CHKO Brdy je pak určitě zajímavé, že nově vyhlášené památné stromy, (Alej na Záběhlé, Jedle pod Okrouhlíkem, Dub u Valdeka) byly označeny hraničníky. Nový stojan s tabulí pak dostal i památný strom Buk v Teslínech. Ale hlavní pro návštěvníky jistě je další dokončená naučná stezka, financovaná z programu obnovy přirozených funkcí krajiny, a to kolem dopadové plochy Tok. Stezka má kromě úvodního panelu také 9 zastavení, již tradičně v podobě plechové tabulky na kameni, které neruší dojem z krajiny. Na necelých 8 kilometrech se dozví návštěvníci hlavně to, jak se v drsných podmínkách kolem nejvyššího brdského vrcholu žije rostlinám i živočichům.

A co se bude dělat letos? Určitě dáme vědět!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …