Agentura ochrany přírody a krajiny: S vědomím zákazu se vydali s cepíny do nitra rezervace

30.01.2022 20:22 | Tisková zpráva

Dva členové horolezeckého svazu vyrazili s mačkami a cepíny do centra Velké kotliny v národní přírodní rezervaci Praděd.

Agentura ochrany přírody a krajiny: S vědomím zákazu se vydali s cepíny do nitra rezervace
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Věnovali se celodennímu zimnímu lezení na laně v místě, kde přesně před rokem tragicky zahynul mladý skialpinista. Vyrazili přesto, že si byli zákazu vstupu do rezervace předem vědomi. Důvodem omezení vstupu je zde vedle ochrany jedné z nejcennějších lokalit Jeseníků také hledisko bezpečnostní. Jedná se totiž o nejaktivnější lavinový prostor v Jeseníkách.

„Při odchodu z lokality jejich totožnost zjistila stráž přírody. Protože ochrana přírody spolupracuje s Policií ČR, byla v dosahu i její hlídka. V tomto týdnu dostali pokutu v celkové výši dvaceti tisíc korun. Velkou část přestupků přitom řešíme domluvou, protože víme, že lidé mnohdy dělají chyby pouze z neznalosti. V tomto případě ale horolezci při projednávání přestupku uznali, že o zákazu vstupu věděli předem,“ konstatuje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Stejně jako v minulých letech budou nejcennější partie Jeseníků pravidelně hlídat ochránci přírody společně s policisty. Takto kombinované terénní hlídky se velmi osvědčily a jsou pozitivně vnímány značnou částí veřejnosti. Vedle ochrany přírody je to i prevence proti zbytečným úrazům.

„Chráněná krajinná oblast Jeseníky má 740 kilometrů čtverečních, po většině území mohou lidé chodit bez jakýchkoli omezení. Ty nejcennější partie – národní přírodní rezervace, kam se kvůli zachování zdejší přírody může jen po značených cestách, tvoří jen 5 % celé CHKO. Mnozí lidé mají pocit, že pokud je sníh, mohou kamkoli. Svou jízdou ve volném terénu ale hranami lyží poničí množství odrůstajících mladých stromků a ruší vzácné druhy živočichů ve velmi náročném zimním období,“ vysvětluje Petr Šaj. 

Základním a společným pravidlem pro pěší, skialpinisty, běžkaře, snowboardisty a další je respektovat celoroční zákaz vstupu mimo značené trasy v národních přírodních rezervacích (široká oblast Pradědu, Šerák - Keprník, Králický Sněžník, Rejvíz, Skřítek). Při dodržení tohoto pravidla se turisté vyhnou i nebezpečným lavinovým katastrům.  Současně také platí ustanovení lesního zákona (v celé CHKO i mimo), kde je v lesích zákaz pohyb na lyžích (na kole, na koni, na saních) mimo lesní cesty a značené trasy.

„Doporučení je jednoduché – plánovat výlet s rozumem, s ohledem na aktuální situaci a své schopnosti a možnosti. V Jeseníkách je velké množství značených tras, lesních cest mimo rezervace, kam lze vyrazit i na skialpové túry,“ dodává Petr Šaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…