ArcelorMittal Ostrava sníží emise o dalších 198 tun za rok

23.04.2014 15:03

Huť ArcelorMittal Ostrava podepsala smlouvy na odprášení všech pěti chladicích pásů v jižní a severní části aglomerace. Na pásy nainstaluje tkaninové filtry, které ročně zachytí až 198 tun tzv. fugitivních, emisí prachu.

ArcelorMittal Ostrava sníží emise o dalších 198 tun za rok
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Na tyto nadstandardní ekologické investice v hodnotě přes 600 milionů korun huť získala 85% dotaci z EU. Tendr na odprášení chladicích pásů na jižní aglomeraci vyhrálo konsorcium firem AC Technologies, Hutní projekt Frýdek-Místek a Stamont, severní pásy odpráší ZVVZ Milevsko. Obdobně jako u ostatních ekologických investic huti v celkové hodnotě 2,6 miliardy korun, které spolufinancuje EU, se zahájení provozu odprášení plánuje do konce roku 2015.

„Aglomerace představuje nejprašnější provoz celé huti, proto se na ni soustředíme nejvíce. Díky tomu, že již dnes plníme budoucí evropské emisní limity, můžeme čerpat na další ekologizaci dotace EU,“ říká Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí ArcelorMittal Ostrava a dodává, že huť chce své provozy vybavovat nejmodernějšími ekologickými technologiemi i nadále.

Nové odprášení zachytí prachové částice, které se uvolňují při chlazení aglomerátu. Ten se vyrábí na spékacích pásech a dochlazuje na chladicích pásech, kde jeho teplota postupně klesá z cca 850 stupňů na teplotu nižší než 100 °C. Zchlazení aglomerátu je nezbytné, aby se zabránilo spálení gumových dopravních pásů, které transportují aglomerát do vysoké pece. Při vhánění chladného vzduchu do aglomerátu se uvolňuje a víří prach. Nová investice umožní všech pět chladicích pásů zakrytovat a prachem kontaminovaný vzduch zpod krytu odsávat 80 metrů dlouhým potrubím do dvou nových tkaninových filtrů. Jde o v současnosti nejlepší známé řešení odprášení, které dokáže zachytit i nejmenší částice.

Na jižní části aglomerace se navíc emise prachu sníží díky zařízení pro vytřídění a následné uložení tzv. roštoviny. Na severní části pomůže technologie horkého třídění aglomerátu. Ta dokáže snížit množství prachu v aglomerátu ještě před jeho uložením na chladicí pás.

Odprášení chladicích pásů v aglomeracích za 615 milionů korun je součástí řady investičních akcí pro zlepšení životního prostředí. S využitím evropských financí se do roku 2015 má na odprášení provozů aglomerace a vysoké pece uskutečnit šest projektů a jeden na snížení oxidů dusíku z energetiky. Celková hodnota investic přesahuje 2,6 miliardy korun, přičemž na investice do odprašování může huť získat až 90% dotaci. Na denitrifikaci získala huť 40% dotaci. Největší přínos pro životní prostřední představuje zavádění dalších tkaninových filtrů a posílení odprašování na technologické maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …