Arnika: Ministr chce vyjednat kompenzace za jez u Děčína v zahraničí. Podle EK jsou nepřijatelné

22.11.2018 12:54

Ministr životního prostředí Brabec slíbil, že s německou vládou a Evropskou komisí projedná, zda je možné kompenzovat zničení přírody výstavbou jezu u Děčína mezistátně. To má ale háček.

Arnika: Ministr chce vyjednat kompenzace za jez u Děčína v zahraničí. Podle EK jsou nepřijatelné
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Podle podmínek Evropské komise i samotného Ministerstva životního prostředí je takový postup k ochraně přírody nepřijatelný. Ministr Brabec pouze přináší sliby, které nemůže splnit. Správa národního parku České Švýcarsko minulý pátek kompenzační opatření odmítla[i]. Její klíčové rozhodnutí musí česká vláda respektovat a přípravy vybudování plavebního stupně u Děčína zastavit.

„Ministr Brabec chce vyjednat, abychom si výstavbou jezu zničili unikátní přírodu kolem Labe, kterou pak budeme chránit v zahraničí? To je přeci absurdní. Arnika dlouhá léta upozorňuje, že Labskou přírodu nahradit nelze. Jsme rádi, že Správa Národního parku České Švýcarsko má stejný názor a pomůže nejcennější druhy chránit. To by si měla vláda uvědomit a od plánů na výstavbu jezu upustit,“ komentuje situaci Nikol Krejčová expertka na management ochrany přírody.

Příroda kolem dolního Labe je chráněna evropskou legislativou v rámci celoveropské sítě Natura 2000. Metodika ke směrnici o Natuře 2000[ii], ale i metodika Ministerstva životního prostředí[iii] kompenzace za zničení přírody v zahraničí odmítá. Další jednání a hledání cest, jak postavit jez u Děčína tudíž postrádají jakýkoliv smysl.

Správa Národního parku České Švýcarsko vypracovala odborné stanovisko ke Koncepci vodní dopravy na žádost vlády a zabývá se vlivy jezu na přírodu na celém toku dolního Labe. Opírá se o odborné studie České zemědělské univerzity[iv], Masarykovy univerzity v Brně[v], Agentury ochrany přírody a krajiny[vi] a Ostravské univerzity[vii], České botanické společnosti[viii] a České entomologické společnosti[ix].

Děčínský jez by splavnost dolního Labe stejně nezajistil. Ve svém prohlášení to přiznal i náměstek děčínského primátora územní a investiční rozvoj Vladislav Raška a dodal, že ke splavnění dolního Labe by bylo potřeba postavit ještě jedno vodní dílo[x]. Labe má posledních pět let kvůli suchu extrémně nízkou hladinu a paralyzuje lodní dopravu po většinu roku. Náklad se bude i nadále vozit po železnici.

Poznámky:
[i] Stanovisko Správy NP České Švýcarsko k žádosti o stanovení kompenzačních opatření ZDE
[ii] Metodika o směrnici o Natura 2000 ZDE
[iii] Metodika hodnocení významnosti vlivů při posuzování podle § 45i zákona o ochraně přírody a krajiny ZDE
[iv] Studie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity ZDE
[v] Studie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně ZDE
[vi] Stanovisko Agentury ochrany přírody a krajiny ZDE
[vii] Stanovisko Doc. RNDr. J. Hradeckého, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity ZDE
[viii] Stanovisko České botanické společnosti ZDE
[ix] Stanovisko České společnosti entomologické ZDE
[x] denik.cz: Doprava prý bude skomírat. Příznivci jezu chtějí zvrátit verdikt Národního parku (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…