ČEZ: Dukovany a Temelín patří mezi bezpečné podniky

07.11.2017 19:50 | Zprávy

České jaderné elektrárny jsou bezpečným podnikem. Potvrdily to několikadenní kontroly Státního úřadu inspekce práce v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. Začátkem listopadu ČEZ převzal ocenění „Bezpečný podnik“ a následující tři rok může tento prestižní titul užívat. Dukovany získaly prestižní ocenění již posedmé, mladší Temelín popáté.

ČEZ: Dukovany a Temelín patří mezi bezpečné podniky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tým inspektorů z Oblastního inspektorátů práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu od dubna prověřoval funkčnost systém a dodržování nastavených pravidel bezpečnosti ochrany a zdraví při práci. „Funkčnost systému řízení bezpečnosti práci sami pravidelně ověřujeme. Nezávislé audity nám navíc pomáhají. Přinášejí totiž doporučení na další zlepšení, která omezují rizika a přispívají k tomu, že máme bezpečné elektrárny pro naše zaměstnance, dodavatele i okolí,“ řekl o ocenění ředitel útvaru bezpečnost a jaderná příprava personálu divize jaderná energetika Roman Havlín.

Rozsáhlé prověrky řízení systému BOZP v největších českých zdrojích elektřiny skončily v září. Inspektoři se při nich zaměřovali na elektrická, zdvihací, plynová a tlaková zařízení, dopravní prostředky, výrobní a provozní zařízení, stavební činnost a na prevenci závažných havárií. Aktuálně se v České republice prokazuje platným osvědčením celkem 85 firem, které nastavenými pravidly v oblasti bezpečnosti práce přispívají ke snižování pracovní úrazovosti i nemocnosti svých zaměstnanců na minimum.

Titul Bezpečný podnik vydává Státní úřad inspekce práce na tři roky. Poprvé ho elektrárna Temelín získala v roce 2005. Vysokou úroveň systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci musí potvrzovat během pravidelných kontrol, které probíhají v rámci ověření požadavků stanovených programem Bezpečný podnik.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…