ČEZ: Policejní specialisté vyjeli na Kamýk k tikající bombě. Nanečisto

10.10.2014 13:55

Nález neznámého předmětu v útrobách vodní elektrárny Kamýk odstartoval včera celou sérii událostí, jež dokonale prověřily souhru Policie ČR, obsluhy elektrárny a Havarijního štábu provozu. To byl ostatně hlavní cíl havarijního cvičení, které celou situaci věrně navodilo.

ČEZ: Policejní specialisté vyjeli na Kamýk k tikající bombě. Nanečisto
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vodní elektrárna Kamýk, která ročně vyrobí v průměru 80 milionů kWh a pokryje tak spotřebu 23 tisíc středočeských domácností, prošla v uplynulém roce největší modernizací za celou dobu jejího 53letého provozu.

Mimořádné hlášení se hlasitě rozeznělo v areálu vodní elektrárny Kamýk a čas se začal počítat na vteřiny. Na začátku všeho bylo podezření na nástražný výbušný systém umístěný v podezřelém balíku. „Ten objevil na pravidelné pochůzce provozní elektrikář v podzemních prostorách elektrárny na sevopohonu soustrojí TG4,“ informoval vedoucí provozu vodní elektrárny Kamýk Petr Velas. Provozní elektrikář okamžitě vyťukal na svém mobilu známé trojčíslí 158 a informoval Policii ČR a současně podle havarijního plánu i dispečink vodních elektráren ve Štěchovicích.

Po vyhlášení mimořádné události v areálu elektrárny dorazili přítomní zaměstnanci elektrárny a dozorství přehrady Kamýk dle pokynů člena Havarijního štábu disciplinovaně na určená shromaždiště, zatímco souběžně zasedající Havarijní štáb provozu vyrozuměl zástupce Povodí Vltavy, ředitele Organizační jednotky Vodní elektrárny ČEZ, a. s., a specialistu fyzické ochrany vodních elektráren. Na pokyn předsedy Havarijního štábu provozu byl zpracován jmenný seznam přítomných osob, připraveny operativní karty obsahující schémata elektrárny a připraveny náhradní komunikační prostředky pro potřeby složek Policie. O vzniku mimořádné události bylo vyrozuměno středisko Centrály nouzové služby, které ihned vyslalo na Kamýk pracovníka bezpečnostní agentury.  Všechno působilo naprosto věrohodně a jen informace na začátku a konci každého hlášení prozrazovala, že je právě v plném proudu havarijní cvičení věrně simulující bezpečnostní incident. Personál elektrárny si tak mohl nanečisto vyzkoušet postupy při odvracení teroristické hrozby.

Policejní specialisté zasahují

Policejní hlídka z obvodního oddělení Milín prověřila pravdivost oznámení a vzápětí požádala o příjezd posilových hlídek, které zajišťovaly uzávěru kolem Vodního díla Kamýk. K nálezu byl současně povolán pyrotechnik a psovod se psem, který se specializuje na vyhledávání výbušnin. Pyrotechnik zneškodnil první nástražný systém umístěný na turbínovém víku TG4 a balíček tak mohl být převezen mimo objekt elektrárny do areálu blízké pískovny k řízené likvidaci. Současně psovod za pomoci policejního psa odhalil ještě druhou „bombu“ ukrytou v technologickém zázemí rychlozávěrů vtoků – také na TG4. I tento pekelný stroj putoval k řízenému zničení. Celé cvičení trvalo 3 hodiny a 25 minut.

„Důležitou součástí havarijního cvičení bylo prověřit reakci obsluhy VE Kamýk na vznik mimořádné události, ověřit spolupráci obsluhy elektrárny a členů Havarijního štábu provozu s Policií při řešení mimořádné události, provést evakuaci zaměstnanců a ověřit funkčnost technických prostředků pro vyrozumění, prověřit spolupráci s pracovníkem bezpečnostní agentury a také informovat příslušné orgány a kontakty vně elektrárny o vzniku mimořádné události. Toto havarijní cvičení prokázalo, že obsluha a zaměstnanci kamýcké elektrárny jsou velmi dobře připraveni zvládnout a řešit mimořádnou událost,“ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

Havarijní cvičení na Elektrárně Kamýk patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Od ledna do dnešního dne proběhla cvičení na 17 klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ. Do konce roku ještě dalších 6 perných dnů jejich obsluhy a spolupracující policisty, hasiče a další členy integrovaného záchranného systému čeká.

Vodní elektrárna Kamýk, která ročně vyrobí v průměru 80 milionů kWh a pokryje tak spotřebu 22 tisíc středočeských domácností, prošla v uplynulém roce největší modernizací za celou dobu jejího 53letého provozu. Po jejím skončení nyní Kamýk vyrobí o 1,1 miliony kWh elektřiny více a pokryje tak spotřebu dalších několika stovek domácností.

Více informací o vodní elektrárně Kamýk http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/kamyk.html
a dalších vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Vodní elektrárna Kamýk

Kamýcké jezero o délce 10 km navazuje na vývar elektrárny Orlík. Objem nádrže 12,8 mil. m3 slouží především pro vyrovnání kolísavého odtoku ze špičkové elektrárny Orlík. Provoz je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby trvale umožňoval operativní najíždění a provoz elektrárny Orlík, která se podílí na regulaci výkonu celostátní elektrizační soustavy.

Energetický význam vodní elektrárny Kamýk s výkonem 40 MW je proto především v umožnění špičkového provozu vodní elektrárně Orlík. Vodní dílo Kamýk je vybaveno plavební komorou pro spojení lodní dopravy provozované na slapské a kamýcké nádrži. Vybudováno bylo současně s vodním dílem Orlík v letech 1957 - 62. Betonová přehrada gravitačního typu je vysoká 24,5 m a dlouhá 158 m. V pravo-břežní části navazující na plavební komoru jsou umístěny 4 přelivy 18 x 5,8 m. V pološpičkové elektrárně o The Kamyk Hydro Power Stationrozměrech 15 x 85 m a výšce 12 m, pracující v tandemu s elektrárnou Orlík, jsou Instalována 4 soustrojí s Kaplanovými turbínami a potřebným elektrotechnickým zařízením. Vodní elektrárna je vybavena technologickým zařízením jako klasická průtočná vodní elektrárna. Součástí elektrárny je venkovní rozvodna 123 kV umístěná nad savkami turbín před budovou elektrárny. Dále elektrárna zabezpečuje dvěma kabely o napětí 12 kV vlastní spotřebu elektrárny Orlík v případě ztráty napětí v soustavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…