Česká obchodní inspekce zakázala na trhu respirátor MOLAXISI, nesplňuje požadavky FFP2

23.02.2023 16:14 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení EU, o osobních ochranných prostředcích, a nevyhovuje požadavkům na respirátory typu FFP2. Tento respirátor se nabízí pod názvem Filtrační polomaska MOLAXISI.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu respirátor MOLAXISI, nesplňuje požadavky FFP2
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele model osobního ochranného prostředku dýchacích orgánů, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Jedná se o respirátor, který byl v době kontroly nabízen na internetu pod názvem Respirátor FFP2 MOLAXISI 20 ks. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48210 lidí
Filtrační polomaska má červenou barvu s bílými gumičkami, v nosní části je všita pružná spona, která umožňuje těsné usazení na obličej.  Na každém kusu výrobku byly umístěny údaje: CE-02, FFP2 NR, CE 0370, EN 149:2001+A1:2009. Výrobek byl prodáván po 20 kusech v papírové krabičce opatřené potiskem: MOLAXISI, PROTECTIVE MASK, MODEL: 1901TX, FFP2, CE0370, MADE IN CHINA, 20 PCS, nápisem na boční straně: „Čtěte návod k použití“, vyr. 02/2021, exp. 02/2023, červená barva. Na zadní straně krabičky byl uveden návod k použití ve formě piktogramů a textu pouze v anglickém jazyce. Uvnitř krabičky se nacházelo 20 kusů výrobků, které byly jednotlivě zabaleny do průhledného plastového obalu bez potisku, letáček s informacemi o výrobku v anglickém a čínském jazyce. Na výrobku ani na obalu není uveden EAN. Návod k použití v českém jazyce v krabičce chybí (má být přiložen ke každému nejmenšímu obchodně dostupnému balení), byl přiložen pouze jeden na všechna objednaná balení v krabici.

V akreditované laboratoři  byly provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly průnik filtračním materiálem podle požadavků čl. 7.9.2 normy EN 149:2001+A1:2009. Z provedených zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům na průnik filtračním materiálem (zkouška parafínovým olejem). Výrobek tedy není v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích. Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska má vyšší průnik filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2. Uživatele tak nemůže účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. Dále nebylo přiloženo EU prohlášení o shodě potvrzující, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení, nebyl nikde uveden ani odkaz na internetovou stránku, kde ho lze najít.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání respirátoru značky MOLAXISI na trh a používání pro vlastní potřebu a stažení tohoto výrobku z trhu a oběhu. Informace o výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a byly zveřejněny v systému Safety Gate. 

Informace o výrobku:

Název výrobku: Filtrační polomaska MOLAXISI
Značka: MOLAXISI
Druh / číslo modelu: 1901TX
Číslo výrobní série: 02/2021
Identifikační údaje dovozce: neuvedeny
Identifikační údaje výrobce: Molasses (JILIN) biotechnology Co., Ltd, 1/f,
Workshop 1 No. 188 Yinfu Road, Jingyue Development
Zone, Changchun, Jilin, China

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Výroba vepřového masa se v prvním čtvrtletí meziročně mírně zvýšila

11:27 ČSÚ: Výroba vepřového masa se v prvním čtvrtletí meziročně mírně zvýšila

V 1. čtvrtletí 2024 se na jatkách vyrobilo celkem 109 381 tun masa, meziročně o 0,8 % více, z toho v…