Českoslovenští letci z bitvy o Británii jsou vzorem pro dnešní armádní letce

10.07.2017 20:23

V pondělí 10. července se v hlavním sále Ministerstva obrany ČR konalo slavnostní setkání představitelů Ministerstva obrany ČR a Armády ČR s válečnými veterány a vojenskou veřejností u příležitosti 77. výročí bitvy o Británii.

Českoslovenští letci z bitvy o Británii jsou vzorem pro dnešní armádní letce
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Za resort obrany se setkání zúčastnil ředitel odboru pro válečné veterány MO plukovník generálního štábu Eduard Stehlík a Generální štáb AČR zastupoval plukovník generálního štábu Ondřej Rejman. Účast přijal také velvyslanec Slovenska v České republice Peter Weiss a další hosté. Pří této příležitosti nechyběli ani přímí účastníci a pamětníci 2. světové války i vojáci, kteří prošli novodobými riskantními operacemi v Perském zálivu a na Balkáně.

Setkání, které ve spolupráci s ministerstvem obrany připravila Československá obec legionářská, připomnělo významné historické výročí vzdušné bitvy. Je známo, že pomoc polských a československých letců v bitvě o Velkou Británii významně přispěla vítězství.

Letci si zaslouží mimořádnou úctu

Na tuto skutečnost poukázal ve svém projevu také plukovník Eduard Stehlík, který citoval tehdejšího premiéra vlády Velké Británie Winstona Churchilla. „Nikdy v dějinách lidských konfliktů nebylo tolik lidí vděčno za tak mnoho takové hrstce,“ řekl v roce 1940 po skončení bitvy Winston Churchill. V další části projevu Eduard Stehlík popsal jednotlivé epizody bitvy i politické pozadí tehdejší doby.

Plukovník Ondřej Rejman návštěvníky v hlavním sále ujistil, že váleční letci z 2. světové války jsou stálou inspirací a vzorem pro dnešní armádní letce.

Velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss poukázal na hrdinství lidí, kteří v době 2. světové války byli ochotni pro svou vlast nasazovat život i v zahraničí: „Za svou nezištnou odvahu si zaslouží naši mimořádnou úctu,“ konstatoval Peter Weiss.

  • Letecká bitva o Británii vešla do historie jako jedna z největších bojových akcí 2. světové války. Odehrávala se od května do září roku 1940, kdy se nacistické Německo pokusilo o invazi do Británie a jeho letectvo svedlo pod vedením maršála Hermanna Göringa leteckou bitvu proti početně slabšímu anglickému RAF.
  • Bitva o Británii byla první leteckou bitvou v dějinách válek. Celý její průběh se totiž odehrával pouze ve vzduchu, kde se také rozhodlo o výsledku.
  • Letecká bitva o Velkou Británii začala pro československé letce 26. srpna 1940 prvním ostrým střetem s nepřítelem, jehož se zúčastnila 310. stíhací peruť RAF. Samotná bitva o Británii se odehrála od 1. července do 31. října 1940 a Čechoslováci do ní vstoupili v té nejkritičtější chvíli.
  • Nejúspěšnějším československým stíhačem v bitvě o Británii se stal Josef František.
  • Účast československých letců v britském Královském letectvu (RAF) byla významnou kapitolou zapojení našich vojáků do bojů 2. světové války. V RAF postupně vznikly jedna bombardovací a tři československé stíhací perutě. První z nich, 310. stíhací peruť, vznikla před 77 lety, přesně 12. července 1940.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…