Český statistický úřad: Hospodaření vládních institucí v roce 2023 skončilo v deficitu

22.04.2024 16:08 | Tisková zpráva

Hospodaření vládních institucí skončilo v roce 2023 v deficitu 3,7 % HDP. Zadlužení sektoru vládních institucí na konci roku 2023 dosáhlo 44,0 % HDP. Výsledky hospodaření vládních institucí byly notifikovány Eurostatem.

Český statistický úřad: Hospodaření vládních institucí v roce 2023 skončilo v deficitu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

“Sektor vládních institucí hospodařil s deficitem ve výši 3,7 % HDP a jeho zadlužení dosáhlo úrovně 44,0 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Během ověřovacího cyklu Eurostat došel k závěru, že část přijatých důchodů z vlastnictví není dle mezinárodní metodiky příjmem, ale finanční transakcí. Na základě stanoviska Eurostatu byla provedena změna, v důsledku níž došlo ke zhoršení výsledku hospodaření za rok 2023 o 28,7 mld. Kč (podrobnější vysvětlení je obsahem přiložené poznámky).

Notifikační tabulka deficitu a dluhu vládních institucí, Česká republika, 2020–2023:

tav

V průběhu ověřovacího cyklu bylo též pozměněno saldo hospodaření vládních institucí za rok 2021. I v tomto případě došlo ke snížení příjmů z důchodu vlastnictví a současně ke zhoršení výsledku hospodaření o 1,7 mld. Kč.

Údaje za všechny členské státy Evropské unie budou publikovány na stránkách Eurostatu v pondělí 22. 04. 2024 v 11:00 hodin.

Notifikační tabulky deficitu a dluhu vládních institucí 2020-2023 najdete ZDE.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22303 lidí

Poznámky:
Notifikaci deficitu a dluhu vládních institucí sestavuje a předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie vždy za čtyři uplynulé roky a formou projekce za běžný rok, a to vždy ke konci března a září. Projekci běžného roku sestavuje a publikuje Ministerstvo financí. Kvantifikace fiskálních ukazatelů je založena na metodice Evropského systému národních účtů (ESA 2010). Podle maastrichtských kritérií výše deficitu nesmí překročit 3 % a úroveň kumulovaného dluhu 60 % HDP.
Přebytek/deficit vládních institucí je výše čistých půjček (+) nebo výpůjček (-) v systému národního účetnictví. Ukazatel vyjadřuje schopnost sektoru v daném roce financovat (+) jiné sektory ekonomiky nebo potřebu tohoto sektoru být ostatními sektory financován (-).
Dluh vládních institucí představuje nominální výši konsolidovaných závazků sektoru vládních institucí vyplývající z emitovaného oběživa, přijatých vkladů, emitovaných dluhových cenných papírů a přijatých půjček. U cizoměnových dluhových nástrojů zajištěných proti měnovému riziku je ocenění provedeno na bázi smluvního kurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …