Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil

27.11.2015 15:03

Hrubý domácí produkt se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,5 %, zveřejnil dnes Český statistický úřad.

Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Zpřesněný odhad potvrdil, že si česká ekonomika udržela vysoké tempo růstu i ve 3. čtvrtletí letošního roku. Vedle stabilního růstu spotřeby domácností a investic byl tento vývoj významně podpořen i výdaji vládních institucí a zahraniční poptávkou. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ vzrostl meziročně o 4,5 % a ve srovnání s 2. čtvrtletím tohoto roku se reálně zvýšil o 0,5 %.

O pokračujícím vysokém růstu tuzemské ekonomiky vypovídá dlouhodobě pozitivní meziroční i mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty. Ve 3. čtvrtletí se hrubá přidaná hodnota (HPH) zvýšila meziročně o 4,3 %mezičtvrtletně o 1,2 %. Rostla výkonnost téměř všech odvětví tuzemské ekonomiky. Tradičně nejvíce přispěl k růstu HPH zpracovatelský průmysl, který meziročně vzrostl o 7,9 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím letošního roku o 1,0 %. Oproti předchozím čtvrtletím významněji k růstu přispělo také stavebnictví, které hlavně díky zvýšeným výdajům vládních institucí vzrostlo meziročně o 5,5 %. Vysoké tempo růstu vykazovala i většina odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování se zvýšily meziročně o 3,3 %, informační a komunikační činnosti o 6,6 % a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,2 %.

Na straně poptávky byl meziroční růst HDP rovnoměrně podpořen všemi významnými výdajovými složkami. Výdaje na konečnou spotřebu domácností i výdaje vládních institucí přispěly k meziročnímu růstu HDP shodně 0,8 procentním bodem (p.b.), tvorba fixního kapitálu 1,6 p.b. a zahraniční obchod 1,1 p.b. **/

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 3,0 %, mezičtvrtletně o 0,3 %. Podobně jako v předchozích čtvrtletích rostly výdaje na zboží dlouhodobé i krátkodobé spotřeby, stejně tak i služby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly meziročně vyšší o 4,4 % a mezičtvrtletně o 2,2 %. Tento vývoj byl silně podpořen nárůstem výdajů na opravy a údržbu dopravní infrastruktury.

V oblasti investic pokračoval trend započatý na začátku tohoto roku. Investiční aktivita i nadále výrazně rostla, a to především díky zvýšeným investicím vládních institucí. Tvorba fixního kapitálu byla meziročně vyšší o 8,3 % a mezičtvrtletně o 1,3 %. Na meziročním růstu fixního kapitálu se podílely zejména investice do staveb a infrastruktury, doprovázené i nadále rostoucími investicemi do strojů, zařízení a dopravních prostředků. Změna zásob byla podobně jako v předchozích obdobích významně ovlivněna rostoucími zásobami souvisejícími s výrobní činností, a tak jak je ve 3. čtvrtletí obvyklé i růstem zásob obchodního zboží.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách dosáhlo ve 3. čtvrtletí hodnoty 69,9 mld. Kč. Přebytek obchodu se zbožím meziročně poklesl, byl však kompenzován zlepšením bilance služeb. Zahraniční poptávka tak zůstala i nadále významným faktorem růstu ekonomiky. Vývoz vzrostl meziročně reálně o 8,2 %, dovoz o 9,1 %. Na růstu vývozu se tradičně nejvíce podílely dopravní prostředky, elektrická zařízení a pryže a plasty. Růst dovozu byl naopak tažen zejména stroji a elektrickými zařízeními, subdodávkami pro automobilový průmysl a kovodělnými a chemickými výrobky.

Pozitivní hospodářský vývoj se i nadále odrážel na trhu práce. Ve 3. čtvrtletí bylo podle pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5 170 tisíc osob, což představuje meziroční nárůst o 1,2 %. Mezičtvrtletně byla zaměstnanost stabilní.

________________________________

*/ Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní. Ve 3. čtvrtletí 2015 bylo o dva pracovní dny méně, než ve stejném období předchozího roku.
**/ Příspěvky k růstu HDP jsou počítány po vyloučení dovozu pro konečné užití.

Zodpovědný vedoucí pracovník: Vladimír Kermiet, ředitel Odboru národních účtů, tel. 274 054 247, e-mail: vladimir.kermiet@czso.cz
Kontaktní osoba: Tereza Košťáková, tel. 274 052 750, e-mail: tereza.kostakova@czso.cz
Aktuálnost použitých datových zdrojů: 23. listopadu 2015
Internetové stránky ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/ctvrtletni-narodni-ucty-tvorba-a-uziti-hdp-a-predbezny-odhad-hdp 

Termín zveřejnění další RI: 16. února 2016
(Předběžný odhad HDP za 4. čtvrtletí 2015)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…