Český statistický úřad: Osevní plochy ozimých plodin pro sklizeň v roce 2024

21.01.2024 22:08 | Tisková zpráva

Ozimé obiloviny byly podle stavu k 30. listopadu 2023 vysety na 939 tis. ha, řepka ozimá na 344 tis. ha. Meziročně je plocha ozimých obilovin menší o 35 tis. ha, řepky ozimé o 36 tis. ha.

Český statistický úřad: Osevní plochy ozimých plodin pro sklizeň v roce 2024
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ozimé obiloviny byly vysety na 939 tis. ha, tj. meziročně o 35 tis. ha méně (-3,6 %). K poklesu plochy došlo u pšenice ozimé, a to o 39 tis. ha na 740 tis. ha (-5,1 %), u ječmene ozimého o 3 tis. ha na 125 tis. ha (-2,5 %). Celkový úbytek ploch ozimých obilovin je částečně zmírněn nárůstem plochy žita o 4 tis. ha na 29 tis. ha (+17,9 %) a tritikale o 3 tis. ha na 45 tis. ha (+7,8 %).

Řepka ozimá byla vyseta na 344 tis. ha, její plocha je meziročně menší o 36 tis. ha (-9,4 %).

„Pokles ploch, osetých ozimými obilovinami a řepkou pro letošní sklizeň, přesáhl v souhrnu meziročně 70 tisíc hektarů. V porovnání s průměrem předchozích pěti let je plocha ozimých obilovin menší o 22 tisíc hektarů, řepky o 19 tisíc hektarů,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

tab

Souhrnná informace Českého statistického úřadu o osevních plochách zemědělských plodin bude zveřejněna současně s prvním odhadem sklizně vybraných plodin k 10. červnu formou Rychlé informace a navazujících elektronických publikací dne 4. července 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…