Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla

08.01.2024 10:01 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,4 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,2 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v listopadu 2023 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,4 %. Meziročně klesla o 2,7 %. „V listopadu se průmysl vrátil k poklesu. Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Vývoj ve výrobě motorových vozidel byl zčásti ovlivněn vyšší srovnávací základnou roku 2022, kdy listopad jako nejsilnější měsíc roku kompenzoval předchozí říjnový výpadek. Odvětví výroby strojů a zařízení se během posledního půl roku změnilo ze stabilně růstového na odvětví objevující se v čele odvětví s nejvyšším záporným příspěvkem. Pokračoval pokles ve výrobě stavebních hmot a skla, o téměř pětinu byla meziročně nižší produkce v těžbě a dobývání.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v listopadu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 0,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 0,8 %, tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 %. „V listopadu se po dlouhé době dostaly do černých čísel nové průmyslové zakázky. Bylo to zejména díky výrobě motorových vozidel a elektrických zařízení a také uzavření dalších dlouhodobých objednávek na ostatní dopravní prostředky, například kolejová vozidla,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Dvojciferným tempem opět klesla meziročně hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu a v hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2023 meziročně snížil o 2,3 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 4,3 %. Tempo růstu průměrné mzdy bylo ovlivněno vysokou srovnávací základnou z předchozího roku.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 5,5 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34,0 %) a Estonsko (o 12,2 %). Německý průmysl klesl o 3,9 %, Naopak nejvíce vzrostl řecký průmysl (o 10,8 %) a dánský průmysl (o 6,9 %). Výkon českého průmyslu se zvýšil o 1,9 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…