Ruská ekonomika šlape. Možná až moc dobře

14.05.2024 15:10 | Zprávy

Ruská ekonomika tažená válečnou výrobou překonává veškerá očekávání a hlásí překotný růst, díky čemuž se ruským občanům daří nevídaná věc. Lidem rostou úspory, přestože spotřeba je na nejvyšší úrovni od začátku války. Obyvatelstvo má totiž peníze na obojí, jak prohlásila guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová. Minulý týden navíc Vladimir Putin jmenoval novým ministrem obrany ekonoma Andreje Bělousova, z čehož se dá usuzovat, že Rusko sází na pokračování válečné ekonomiky.

Ruská ekonomika šlape. Možná až moc dobře
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

Když Rusko před více než dvěma lety napadlo Ukrajinu, Západ urychleně uvalil sankce v naději, že ochromí jeho ekonomiku. Opak je ale pravdou a ruská ekonomika roste tak rychle, že se toho bankovní úředníci v Moskvě dokonce obávají.

K překvapení Západu i ruské centrální banky válečné podmínky v zemi skutečně způsobily přehřátí ekonomiky. Místní poptávka, tažená státními výdaji, totiž převyšuje schopnost domácího průmyslu zvyšovat výrobu. Výrobci mezitím pociťují zoufalý nedostatek lidského kapitálu. Svědčí o tom nebývale nízká nezaměstnanost a následný platový závod ruských podniků o získání pracovníků.

Vysoká spotřeba také vede k navyšování cen a růstu inflace. Ekonomická odolnost Ruska tak zcela brzdí snahy USA a jejich spojenců potrestat Kreml za invazi na Ukrajinu v únoru 2022 rozsáhlými sankcemi, ale také brání pokusům centrální banky ochladit spotřebitelskou aktivitu v zemi a udržet ceny na uzdě.

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová připustila, že Rusko se nachází v neobvyklé situaci, kdy je znatelný nárůst úspor doprovázen aktivní spotřebou, protože obyvatelstvo má dostatek peněz na obojí. Válečná ekonomika tak pro většinu Rusů znamená dobu hojnosti, což nadále posiluje pozici režimu Vladimira Putina.

„Nadměrné veřejné výdaje, štědré úvěry se státní subvencí a vojenská mobilizace pomohly ruské ekonomice vzpamatovat se ze sankčního šoku v roce 2022. Obrovské platby výrobcům zbraní a těm, kteří jsou ochotni podepsat smlouvu s ministerstvem obrany, nadále prosakují do zbytku ekonomiky a podporují rozmach spotřeby,“ říká ekonom Alex Isakov z Bloomberg Economics.

Ruský prezident záhy po své páté inauguraci odvolal jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků Sergeje Šojgua a ministrem obrany překvapivě jmenoval ekonoma Andreje Bělousova. Ten se významně podílel na transformaci Ruska na válečnou ekonomiku.

To podtrhuje, jak důležité je pro ruského vůdce udržet ekonomiku v chodu. Ukrajina a řada analytiků podle informací bruselského listu Politico tvrdí, že jmenování ekonoma do nejvyšší vojenské funkce v Kremlu je znepokojivým znamením, že se Moskva připravuje na dlouholetou válku.

Podle Isakova ale není současný hospodářský růst v Rusku jen pozitivní. „Přehřátá ekonomika je pro Moskvu smíšeným požehnáním. Stavební firmy a maloobchodníci, kteří čelí vysoké poptávce, musí soupeřit o pracovníky s vojenskými a zbrojními výrobci,“ tvrdí ekonom, že válečná výroba způsobuje problémy ostatním odvětvím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak si to představte, Rusku hrozí inflace., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 14.05.2024 15:46:56
A co doma, od počátku vlády fialového moru inflace dobře přes 40 procent, energie drahý tak, že někteří nemají ani na jídlo, průmysl na kule, zemědělství na hadry, okradení důchodci, atd.. Hlavně že budou letadýlka a tančíky pro tu Milku včele MO, která odzbrojila celou zemi a snaží se ji zavléct do války s Ruskem. Bude nejspíš potřeba se jim všem pěkně mrknout na zoubky.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…