Český statistický úřad rozšířil statistiku cen energií o nová data

26.09.2023 13:21 | Tisková zpráva

Český statistický úřad nově uživatelům poskytuje nejen statistiku nabídkových cen energií, ale zveřejňuje i průměrné ceny skutečně placené domácnostmi. Ty v prvním pololetí roku 2023 platily průměrně v nejběžnějších odběrových pásmech za elektřinu 7 607 Kč za MWh, v případě plynu pak 2 696 Kč za MWh.

Český statistický úřad rozšířil statistiku cen energií o nová data
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Český statistický úřad ve spolupráci s největšími obchodníky s energiemi počínaje dnešním dnem rozšiřuje statistiku cen energií o nový ukazatel průměrných cen elektřiny a plynu hrazených domácnostmi, a to v časové řadě od roku 2021. Doposud používaná metoda výpočtu přitom vycházela z ceníkových cen obchodníků s energiemi.

„Pokud nedochází k zásadním změnám na trhu, tak nabídkové ceny přibližně kopírují i ceny reálné. V turbulentní době, kdy je situace na energetickém trhu dynamická, se však rozdíl mezi nabídkovými a skutečně hrazenými cenami prohloubil. Díky nově získaným datům mohl ČSÚ na tuto situaci adekvátně reagovat a vyjít vstříc požadavkům uživatelů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Nová metoda je založena na jednotkových cenách vypočtených jako podíl tržeb v daném období a prodaného množství ve fyzických jednotkách.

V prvním pololetí letošního roku platily domácnosti průměrně 7607 Kč za MWh elektrické energie v nejběžnějším odběrovém pásmu DC a 2696 Kč za MWh plynu (odběrové pásmo D2). V mezinárodním srovnání byly ve druhém pololetí roku 2022, za které jsou srovnatelná data dostupná, ceny elektřiny v Česku 7. nejnižší v EU a ceny plynu pak 10. nejnižší.

V souladu s doporučením Eurostatu je přitom v cenách elektřiny za druhé pololetí roku 2022 promítnut úsporný tarif a odpuštění poplatku na podporované zdroje energie. Meziročně tak platily domácnosti za elektřinu o 20 % méně, zatímco plyn pro domácnosti byl o 74 % dražší. Bez úsporného tarifu by bývaly domácnosti platily za elektřinu o 23 % více.

Na přípravě metodiky se podílela pracovní skupina, ve které pod vedením Českého statistického úřadu zasedli zástupci Energetického regulačního úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu a nejvýznamnějších prodejců energií. Tvorba metodiky výpočtu byla přitom průběžně konzultována s Eurostatem, který ji schválil, a data podle nové metody budou zveřejněna v jeho databázi. Český statistický úřad bude nadále publikovat průměrné ceny energií zjišťované oběma metodami, neboť mají svoji vypovídající hodnotu pro určitý typ uživatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…