Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních voleb roku 2023

08.01.2023 8:41 | Tisková zpráva

Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních letošních voleb. V celkem 12 obcích se v sobotu konaly dodatečné či nové volby do obecních zastupitelstev, případně opakované hlasování. O celkem 82 mandátů se ucházelo 188 platných kandidátů.

Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních voleb roku 2023
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volilo se v obcích Rokytovec, Třebsko a Želízy ve Středočeském kraji, Nevězice v Jihočeském kraji, Buková, Cebív a Trokavec v Plzeňském kraji, Moldava v Ústeckém kraji, Ohařice v Královéhradeckém kraji, Všeradov v Pardubickém kraji, Břežany v Jihomoravském kraji a Lišná v Olomouckém kraji.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Pro volby bylo zaregistrováno celkem 42 kandidátních listin. Průměrný věk kandidátů byl 48,3 let, nejmladšímu bylo v době konání voleb 19 let, nejstaršímu pak 76 let. O post zastupitele se ucházelo 77 žen, tj. 40,96 % z celkového počtu kandidátů.

Volební účast dosáhla 61,30 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Moldava v okrese Teplice, kde k volbám dorazilo 90,43 % oprávněných voličů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 48 let. Nejmladšímu je 20 let, nejstaršímu 76 let. Do zastupitelstev bylo zvoleno 33 žen, tedy 40,2 % z celkového počtu kandidátů.

„První letošní volby se konaly týden před volbou prezidenta republiky. Pro Český statistický úřad šlo o vítanou možnost ověřit funkčnost všech našich systémů i připravenost volebního týmu v ostrém provozu nad rámec standardních zkoušek zpracování volebních výsledků,“ připomíná Eva Krumpová,1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 8. ledna v 0.30 hodin. V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…