Dny židovské kultury - od Masarykovy “nezapomenutelné cesty” až po Klezmer Band

07.10.2018 18:31

Slavnostní vernisáž výstavy a zahájení již 11. ročníku Dnů židovské kultury se konají v pondělí 8. října v 17:30 v olomouckém Arcidiecézním muzeu, v křížové chodbě Zdíkova paláce.

Dny židovské kultury - od Masarykovy “nezapomenutelné cesty” až po Klezmer Band
Foto: muo.cz
Popisek: Muzeum umění Olomouc

Na jaře roku 1927 přijíždí Tomáš G. Masaryk do Svaté země. Je to vůbec první návštěva oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině, zárodku Státu Izrael. Přestože československý prezident deklaruje cestu jako soukromou a kvůli bezpečnosti ji podniká tajně a pod jiným jménem, Izraelci jí přikládají ohromný význam a nikdy na ni nezapomněli. Pro ně to byla a je „nezapomenutelná cesta“.

Právě výstava Masaryk a Svatá země, která ukáže mnohdy dosud nepublikované fotografie a další archivní materiály ze zmíněné návštěvy, zahájí 11. ročník Dnů židovské kultury Olomouc s podtitulem Od začátku… Česko-Slovensko a Izrael. Zvolené téma má dvě roviny – 100 let od vzniku Československé republiky a 70 let od vzniku Státu Izrael, ale také zdůrazňuje od počátku nadstandardní československo-izraelské vztahy.

V nabídce Dnů židovské kultury však je toho mnohem víc. Díky mobilní aplikaci se zájemci mohou zúčastnit městské hry Olomouc židovská, zhlédnout variaci na kocourkovské chytrolíny – pohádku Hlupáci z Chelmuv podání divadla DAMÚZA, sledovat film Above and Beyondedo osudech zahraničních pilotů bojujících za nezávislost Izraele, ale v programu jsou další zajímavé akce. Napříkladkapela Pressburger Klezmer Bandpředstaví osobitou interpretaci židovské lidové hudby klezmer s prvky jazzu, reggae a balkánského folklóru.

Dny židovské kultury Olomouc pořádají Muzeum umění Olomouc, Židovská obec Olomouc a Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových. Nad akcí převzal záštitu velvyslanec Izraele Daniel Meron.

Událost:
11. ročník Dnů židovské kultury Olomouc

Téma:
Od začátku... Česko-Slovensko a Izrael

Zahájení:
pondělí 8. 10. 2018, 17:30

Místo:
Arcidiecézní muzeum, křížová chodba

Trvání:
do 18. 10. 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…