Eurodražby: Češi neznají cenu své nemovitosti. Nadhodnocují ji až o 50 %

22.05.2012 17:46 | Zprávy

Polovina Čechů, kteří prodávají svou nemovitost, nezná její skutečnou cenu a nadhodnocuje ji často až o 50 %. Vychází to z údajů společnosti Eurodražby.cz, českého lídra v oblasti nedobrovolných dražeb a prvního dražebníka elektronických dražeb.

Eurodražby: Češi neznají cenu své nemovitosti. Nadhodnocují ji až o 50 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 

Realitní trh u nás i ve světě stagnuje, ceny nemovitostí značně poklesly, mnoho lidí však tento trend nebere při stanovení ceny své nemovitosti v úvahu. Jedním z hlavních činitelů, které při odhadu cen nemovitostí hrají roli, jsou emoce a citová vazba majitelů. Cenu odhadnutou znalcem nepovažují za reálnou.

„Často od klientů slyšíme, kolik času, práce a peněz do domu investovali, případně mají přesně spočteno, kolik z prodeje chtějí získat, aby financovali například nové bydlení,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz. „Jenže investice do nemovitosti nebo jejich nákup většinou proběhl v době před ekonomickou recesí, a tak očekávání majitelů naprosto neodpovídají současným cenám na trhu s realitami. Více než polovina našich klientů cenu své nemovitosti přeceňuje, často až o padesát procent,“ zdůrazňuje Radim Hasman.

Přitom prodej nemovitosti se kvůli špatně nastavené ceně může prodloužit o řadu měsíců či let, a prodávající tak přijdou o desítky i stovky tisíc, které mohli získat při okamžitém prodeji. Hlavní problém spočívá v tom, že cenu nemovitosti stanovuje její majitel, realitní společnost ji pak nabízí za cenu navýšenou o svou provizi. Předražené nemovitosti tak zůstávají v nabídce realitních společností dlouho, působí nedůvěryhodně a jejich cena neustále klesá.

„Cena prodávané nemovitosti by se měla řídit reálnou situací na trhu, tedy tím, jakou maximální cenu je za ni kupující v danou dobu ochoten zaplatit,“ vysvětluje Radim Hasman. Nejjednodušší cestou, jak prodat či koupit nemovitost nebo určit její cenu, je dražba či aukce. „Dnes už se běžně konají dražby i aukce online. Je to rychlé, jednoduché a zároveň spolehlivé. Prodávající má jistotu, že za svou nemovitost dostane maximální možnou částku, kupující zase bezpečně získá nemovitost, jejíž závazky zanikly v okamžiku prodeje nebo jsou kupujícímu dobře známy. A navíc, pokud prodávající nesouhlasí s nabízenou cenou, nemusí v případě aukce svou nemovitost vůbec prodat,“ dodává předseda představenstva Radim Hasman.

Více informací naleznete na www.eurodrazby.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Nové štítky na přejezdech posílí bezpečnost a pomohou v lepší identifikaci místa

7:02 Správa železnic: Nové štítky na přejezdech posílí bezpečnost a pomohou v lepší identifikaci místa

Správa železnic začíná používat nové reflexní štítky s čísly přejezdů, které jsou lépe viditelné. V …