FAEI.cz: Důležitá pravidla přestávají být vidět, říká Karel Havlíček

15.01.2019 11:27

V Česku už je tolik nařízení, zákonů, novel a jejich novel, že už to ani nikdo nespočítá. Právo zahlcuje příval nesmyslů, ideologií, důležitá pravidla se vytrácejí a zákon přestává být vymahatelný. O tom všem s právníkem a zakladatelem Stálé konference českého práva (SKČP) Karlem Havlíčkem v nebývale otevřeném rozhovoru pro portál FAEI.cz.

FAEI.cz: Důležitá pravidla přestávají být vidět, říká Karel Havlíček
Foto: FAEI.cz
Popisek: Karel Havlíček, zakladatel Stálé konference českého práva (SKČP)

„Přijaty jsou stovky nových zákonů, novelizací a předpisů ročně. Souběžný proud novelizací má za následek, že novely novelizují zákony ve znění, které již neplatí, neboť bylo mezitím novelizováno jiným zákonem. K normám chybějí prováděcí předpisy. Důležitá pravidla přestávají být vidět,“ shrnuje v rozhovoru Havlíček, který pořádá pravidelná odborná sympózia právníků, soudců, státních zástupců a dalších představitelů právního systému.

Podle něho v záplavě narůstajících předpisů i ze zahraničí jsou soudci nuceni dotvářet právo nejen vlastní rozhodovací činností, ale i různými sjednocujícími cestami, jako jsou stanoviska Nejvyššího soudu. Zákony se přitom novelizují jak na běžícím pásu, tak rychle, že než přijatá novela vstoupí v platnost, už je zase novelizována. Laik se v tom topí, právník tápe, potvrzuje Havlíček.

Varuje i před nástupem ideologií a globálních zájmových skupin do práva prostřednictvím institutu hromadných žalob nebo kampaní typu #MeToo, lynčujících konkrétní lidi davovým způsobem bez ctění principu neviny, dokud není člověk skutečně odsouzen.

Celý rozhovor s Karlem Havlíčkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …