FN Brno: Lékaři upozorňují na prevenci, počet HIV nakažených roste

17.07.2019 17:18

HIV centrum vzniklo na Klinice infekčních chorob FN Brno a LF MU již v roce 1991 a patří do sítě sedmi takto specializovaných center v České republice. Léčí se zde přibližně 250 pacientů.

FN Brno: Lékaři upozorňují na prevenci, počet HIV nakažených roste
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Dle aktuálních dat Státního zdravotního ústavu (viz tabulka níže) počet nemocných HIV v České republice stále narůstá, zatímco v roce 2010 bylo HIV pozitivních 1 522, jen za prvních pět měsíců letošního roku je to již 3 468.

 

Také z tohoto důvodu je potřeba zdůraznit zásadní roli prevence, která spočívá především v zásadách dodržování bezpečného pohlavního styku. Dominantním přenosem infekce HIV v České republice je totiž právě nechráněný styk mezi muži. Jestliže existuje riziko nákazy, je vhodné se nechat co nejdříve vyšetřit, aby mohla být zahájena léčba. Není to složité, jedná se o klasický odběr krve, z něhož budou zjištěny protilátky proti HIV. Toto vyšetření mohou zájemci uskutečnit na Klinice infekčních chorob každý všední den od 7:00 do 12:00 hodin v 1. patře pavilonu B. Výsledek testu mohou znát již do dvou hodin. Bližší informace včetně kontaktu naleznete zde.

Léčba HIV se od 90. let 20. století posunula výrazně vpřed a jak zdůrazňuje MUDr. Svatava Snopková, Ph.D., vedoucí lékařka HIV centra FN Brno, optimálně zaléčení pacienti dnes žijí plnohodnotným životem: „Vyléčit infekci HIV nelze, ale stabilizovat ano. Přestože je to poměrně nová infekce, podařil se obrovský pokrok v léčbě. Ještě před 20 lety to bylo jednoznačně smrtelné onemocnění, které mělo jasnou progresi a jasný konec. Vývoj antiretrovirové terapie je jeden z nejdynamičtějších evolučních procesů v historii medicíny. Po zavedení antiretrovirové léčby došlo k dramatickému snížení morbidity a mortality HIV infikovaných. Infekce HIV je dnes považována za typicky chronické onemocnění, při němž je možné udržet vysokou kvalitu života s očekávanou délkou, která se podstatně neliší od kvality a délky života u obecné populace.“

Mohou takoví pacienti představovat riziko pro zdravotnický personál, který je ošetřuje? „Pokud pacienti dodržují léčebný režim a užívají pravidelně léky, jejich virová nálož (plazmatická virémie) je pod hladinou detekovatelnosti, což je u 95 % léčených pacientů, riziko nákazy jiného člověka je velmi nepravděpodobné. Nepředstavují tedy ohrožení ani pro zdravotnický personál, který je ošetřuje,“ upřesňuje doktorka Snopková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…