Finanční a ekonomický institut: Některé banky šmírují své klienty, říká ekonom Lukáš Kovanda

15.05.2017 9:04

Bankovní instituce čekají v nejbližších letech razantní změny a klienti na tom vydělají. „Banky už brzy nebudou vnímány jen jako kamenné ústavy, na které jsme dnes zvyklí, ale budou v celé své šíři služeb fungovat v aplikacích našich chytrých telefonů,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Finanční a ekonomický institut: Některé banky šmírují své klienty, říká ekonom Lukáš Kovanda
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Očekávám tři základní procesy,“ komentuje Kovanda v rozhovoru nadcházející vývoj. „Rozvoj fintechu (on-line bankovních aplikací, robotických služeb – pozn. aut.) bude ještě daleko bouřlivější než nyní. Kamenné banky budou nuceny zefektivňovat své procesy, odejde řada zaměstnanců od nižších pozic až po nejvyšší manažerské posty. Ti všichni budou náhle přebyteční. A dále: Ze strany bank dojde k akvizicím nejúspěšnějších fintechových platforem včetně jejich zaměstnanců a zakladatelů.“ V bankovním sektoru se podle Kovandy čeká poměrně razantní propouštění během let 2018 až 2025.

Banky mají o svých klientech v dnešní době poměrně podrobné informace. Fintech je pro ně příležitostí, aby jich začaly naplno využívat. Uvědomujeme si, co vše se dá vyčíst z našich statusů na sociálních sítích? Lukáš Kovanda to říká otevřeně: „Banky o tom příliš nemluví, ale minimálně některé z nich „šmírují“ své klienty na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Twitter. Například „odposlouchávají“ konverzace svých klientů na sociálních sítích. Nebo používají speciální online sledovací nástroje, jež jim umožnují monitorovat stránky, které jejich klient navštíví poté, co opustí vlastní webové stránky dané banky.“

Podle Kovandy na sebe lidé na sociálních sítích často nechtěně prozrazují spoustu soukromých informací. Jak dodává, existují algoritmy, které dovedou odhalit, kdo je váš životní partner, jaké máte každodenní zvyky, co děláte o víkendu, všechny vaše záliby, koníčky, za co utrácíte více a za co méně peněz. „IT firmy a jejich zaměstnanci, kteří umí zmíněné informace vytěžit a na základě těchto dat vytvářet strategie na míru, budou v bankách velmi poptávaní,“ tvrdí ekonom.

Celý rozhovor s Lukášem Kovandou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…