Hospodářská komora: Zájem českých firem o obchod s Vietnamem a Gruzií roste

08.09.2023 16:03 | Tisková zpráva

U příležitosti pracovní cesty ministra životního prostředí Petra Hladíka do Vietnamu a Gruzie vypraví Hospodářská komora České republiky do těchto zemí podnikatelskou delegaci. V obou zemích Komora organizuje podnikatelská setkání s dvoustrannými jednáními firem i prohlídky místních podniků. Podnikatelskou část mise, která proběhne od 9. do 15. září, povede viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl.

Hospodářská komora: Zájem českých firem o obchod s Vietnamem a Gruzií roste
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Dvacetičlennou podnikatelskou delegaci budou tvořit zástupci firem z oblasti energetiky, recyklace a zpracování odpadů, farmacie a také vývojáři firemního softwaru.

Podnikatelé nejdříve zamíří do vietnamského Da Nangu, kde je kromě setkání s reprezentanty Zastupitelského úřadu ve Vietnamu čeká i návštěva nedaleké průmyslové zóny Diem Nam – Dien Ngoc. V té má výrobní závod česká společnost Hydra, která vyrábí kondenzátory pro zdravotnický průmysl a výrobce elektroniky.

Následně se podnikatelé letecky přesunou do vietnamské metropole Hanoj, kde Hospodářská komora organizuje česko-vietnamské podnikatelské fórum a B2B jednání českých a vietnamských podnikatelů. Fórum zahájí ministr životního prostředí Petr Hladík a viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl. Následující den se podnikatelé letecky přesouvají do Gruzie.

Ve středoasijské republice zavítají do hlavního města Tbilisi a druhého největšího města země Kutaisi. V gruzínské metropoli budou firmy jednat se zástupci ministerstev životního prostředí a zemědělství Gruzie o obchodních příležitostech v zemi. Také v Kutaisi Hospodářská komora organizuje podnikatelské fórum českých a gruzínských firem.

Obchodní výměna České republiky s Vietnamem a Gruzií v posledních letech nabývá na významu. Vietnam se jako patnáctá nejlidnatější země světa rychle rozvíjí a vzájemný byznys s Českou republikou loni dosáhl 2,3 mld. eur. Od srpna 2020 navíc platí dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem, která postupně odstraňuje celní a další překážky ve vzájemném obchodě.

Vzájemná obchodní výměna s Gruzií zaznamenala v roce 2022 nárůst o 73 %, přičemž český vývoz do Gruzie se zvýšil o 88 % a dovoz z Gruzie o 20 %. Z dostupných statistických údajů za leden až březen 2023 je navíc patrný pokračující vzestupný trend. Nejvýznamnější vývozní komoditou z ČR jsou telekomunikační zařízení nebo automobily, z Gruzie se do ČR dováží hlavně oděvy, ovoce a ořechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…