Jihomoravský kraj: S - centrum Hodonín měsíc po tornádu

29.07.2021 7:34

Při řádění tornáda na jihu Moravy bylo zasaženo také krajské zařízení sociálních služeb, S -centrum v Hodoníně. Protože zařízení jako takové bylo neobyvatelné, z dočasného krizového ubytování, kam byli klienti a klientky domova přemístěni, je zaměstnanci S - centra ve spolupráci s Odborem sociálních věcí Krajského úřadu JMK do týdne umístili do dlouhodobého ubytování v jiných pobytových zařízeních.

Jihomoravský kraj: S - centrum Hodonín měsíc po tornádu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Nešlo o jednoduchou věc, protože každý klient může mít jiné potřeby na péči a ubytování. Zaměstnankyně S - centra spolu s krajskými pracovnicemi z OSV JMK odvedly skvělou práci a znovu musím poslat dík i do zařízení, která naše klienty přijala. Osobně jsem se byla podívat v několik zařízeních, abych si ověřila, že klienti a klientky mají péči, kterou potřebují, a zároveň jsem s některými měla možnost promluvit a zjistit, jak se jim daří,“ uvedla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

Odbor sociálních věcí krajského úřadu i ředitel S - centra Hodonín Václav Polách jsou v kontaktu se všemi zařízeními nejen z důvodu umístění klientů a klientek, ale také z důvodu personálního.

„Když jsme řešili, co bude nyní s personálem, rozhodli jsme se nabídnout zaměstnancům přímé péče, aby posílili personálně ta zařízení, kam zamířili i klienti. Znají se, mají navázané vztahy, takže nám to dávalo i logiku. Velmi oceňuji, že opravdu všichni zaměstnanci z S - centra chtěli dál pokračovat v péči a práci a že jsme našli pro všechny místo,“ přibližuje radní Leitnerová. Pro personál kraj také pomohl zajistit psychologickou podporu a řeší i další možnosti zaměstnání pro pracovníky v nepřímé péči.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Ve spolupráci s Odborem investic Krajského úřadu JMK a ředitelem Poláchem také odbor sociálních věcí řeší obnovu poničeného zařízení. Budova S - centra byla dle posudků statika sice poškozena, ale je stabilní, proto se v posledních týdnech shromažďovaly podněty k projektu na obnovu.

„Nejde pouze o opravu střechy či oken, zaměřujeme se i na to, aby zařízení odpovídalo současným materiálně-technickým standardům, bylo komfortnější pro klienty i pro zaměstnance. Také se chceme poučit z živelní katastrofy, která zařízení postihla, a zaměřit se více na možnosti evakuace. Řeč je i o snížení energetické náročnosti a úpravách s ohledem na měnící se cílovou skupinu klientů,“ doplnila radní Leitnerová s tím, že se nepočítá s výrazným snižováním kapacity zařízení ani s demolicí objektu. „Skelet budovy je v dobrém stavu a pevně věřím, že nynější stav využijeme jako příležitost pro další zvýšení kvality prostředí,“ dodala na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…