Jihomoravský kraj: Zahájení stavby přemostění v Blansku

12.07.2021 19:33

Sto padesát metrů dlouhý most přes železniční trať, který propojí Staré Blansko se zbytkem města. Jednu z největších staveb zahájili dnes (12. července 2021) jihomoravští silničáři spolu s krajským radním pro dopravu Jiřím Crhou. Hotovo by mělo být v říjnu příštího roku.

Jihomoravský kraj: Zahájení stavby přemostění v Blansku
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

Práce začaly stavbou okružní křižovatky, z níž se má v budoucnu odbočovat na nové přemostění. To má zejména zlepšit dopravní dostupnost. „Kdo zná situaci na přejezdu na Staré Blansko, ví, jaké kolony se tam tvoří a jak problematický je tento přejezd zejména pro složky integrovaného záchranného systému. Pevně věřím, že zhotovitel dodrží termín dokončení stavby a my se ze strany města budeme snažit o eliminaci vzniklých omezení s touto stavbou,“ řekl radní Jihomoravského kraje pro oblast dopravy a starosta Blanska Jiří Crha.

Most v podobě ocelového oblouku se síťovými závěsy bude novou dominantou oblasti. „Podobné mosty nestavíme každý den. Smontovaný mostní oblouk s vybetonovanou deskou umístíme na mostní pilíře výsuvem, takže bude celá realizace zajímavá i z technického pohledu,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic JMK Zdeněk Komůrka.

Stavba začíná na ul. Svitavská na levém břehu řeky Svitavy, přemosťuje koryto řeky, železniční koridor a končí v průmyslové zóně na Starém Blansku. Napojení na stávající dopravní síť je pomocí novostaveb okružních křižovatek na ul. Svitavská II/374 a ul. Brněnská III/37937. Se stavbou souvisí nutné úpravy parkovacích ploch, chodníků, místních komunikací, sjezdů, oplocení, stávajícího zatrubnění potoka na Starém Blansku a vybudování opěrných zídek, nových chodníků, nasvětlení, odvodnění a úpravy a ochrany drážních objektů.

Stavba přemostění má stát 264 milionů korun. Jedná se o jeden z největších projektů, který Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje realizuje. Díky intenzivnímu jednání mezi krajem, městem Blanskem a Ministerstvem dopravy zaplatí většinu uvedené částky stát. Práce má na starosti společnost Metrostav DIZ s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…