Královéhradecký kraj připravuje rozsáhlé instalace fotovoltaiky za 117 milionů korun

24.07.2023 13:03 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj a jeho organizace podaly 21 žádostí o dotace na instalaci fotovoltaických panelů na svých budovách. Celkové investiční náklady by měly dosáhnout 117 milionů korun. Cílem je levnější elektřina a vyšší energetická nezávislost.

Královéhradecký kraj připravuje rozsáhlé instalace fotovoltaiky za 117 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Domovy sociálního charakteru, nemocnice, střední školy, muzeum i královédvorský safari park plánují instalaci fotovoltaických panelů za účelem větší energetické nezávislosti a nižší zátěže životního prostředí. Královéhradecký kraj navíc připravuje krajskou komunitu, která by pro své členy vyráběla levnější elektřinu a tato plánovaná fotovoltaika by byla její významnou součástí.

„Dlouhodobě se snažíme o úspory energií na krajských budovách a o zvýšení energetické nezávislosti. Například loni jsme dokončili investice do snížení energetické náročnosti několika školských budov. Také jsme pro lepší analýzu a kontrolu spotřeby vytvořili systém dálkových odečtů elektrické energie, plynu, tepla a vody téměř ve všech krajských veřejných budovách. Investice do fotovoltaiky považuji za další výrazný pozitivní posun, zvláště pokud nám legislativa umožní založení energetického společenství a fotovoltaické panely budeme moci využívat v jeho rámci,“ informoval první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice, inovace a informační technologie.

Vytvoření energetického společenství by umožnilo jednotlivým členům v kraji sdílet elektřinu, kterou si zejména díky střešní fotovoltaice tato komunita sama vyrobí, a neposílat tak přebytky do sítě, ale spotřebovat je. V úvahu do budoucna přichází také například kombinace s dobíjením elektromobilů, a to zejména pro vyhlazování spotřebních a výrobních špiček.

Aktuálně kraj vypisuje soutěže na dodavatele. Jednotlivé projekty už mají přísliby financování, které potvrdilo zastupitelstvo 19. června. Kraj zajistí 70 milionů korun (včetně rezervy), z toho minimálně 10 milionů korun by měl získat zpět prostřednictvím dotací. Další dotace až do výše 40 milionů korun jsou ve hře. Náchodská nemocnice a královédvorský Safari park si zajistí celkem 49 milionů korun ze svých vlastních zdrojů, přičemž se ucházejí o dotace v souhrnné výši až 24 milionů korun. Celkové investiční náklady by měly dosáhnout 117 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…