Masarykova univerzita: Ceitec pořizuje špičkové přístroje pro výzkum mozku

21.03.2023 22:11 | Tisková zpráva

Odborníci na výzkum lidské mysli využijí dvě nové magnetické rezonance.

Masarykova univerzita: Ceitec pořizuje špičkové přístroje pro výzkum mozku
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Unikátní přístroje za sto milionů korun pořizuje Ceitec Masarykovy univerzity. Zařízení pro zobrazování funkcí magnetickou rezonancí budou využívat odborníci z centra neurověd na výzkum mozku a lidské mysli. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38691 lidí

Dva přístroje Siemens s intenzitou magnetického pole 3 Tesla mají jedinečnou kombinaci technických i softwarových vlastností, které umožní kvalitnější výzkum v oblasti normálních funkcí lidského mozku. Bude možné je využít také při odhalování změn nervového systému u lidí trpících rakovinou, epilepsií, Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou, a dalšími onemocněními nervového systému. Vědci z Ceitecu MU se budou zabývat také vývojem spolehlivější a včasnější diagnostiky těchto onemocnění a monitorováním vlivu léčby.

Technické parametry přístrojů určených pro vědecký výzkum se podle koordinátora výzkumu, neurologa Ivan Rektora liší od klinických zařízení a odpovídá tomu i cena, která je vyšší než u přístrojů pořizovaných do nemocnic. Neurolog tak narážel na spekulace v médiích, že nákup přístrojů je zbytečně předražený. „Při hledání vhodného přístroje jsme oslovili české i zahraniční odborníky s žádostí o posouzení zařízení různých firem,“ uvedl Ivan Rektor.

„Pro naplnění vědeckovýzkumných potřeb projektu jsou nezbytné unikátní technické parametry zařízení. Čtyři posudky porovnávaly přístroje společnosti Siemens s obdobnými zařízeními dodavatelů GE Healthcare, Philips i Toshiba,“ zdůraznil Ivan Rektor. Doplnil, že posudky označily výslednou cenu ve srovnání s cenami obdobných zařízení za nižší než obvyklou. Postup výběru dodavatele také schválilo ministerstvo školství a odpovídal předpisům platným v době vyhlášení výběrového řízení.

Špičkové vybavení, které je v mnoha nových sdílených laboratořích Ceitecu MU na vyšší úrovni než na jiných vědeckých pracovištích ve světě, je podle představitelů institutu nezbytné pro jeho budoucí efektivitu a také k přilákání a udržení nejlepších zahraničních vědců. „Možnost pracovat s unikátním přístrojovým vybavením je jedním z důležitých bodů, díky kterým k nám mohou perspektivní odborníci přijít,“ domnívá se Rektor.

Výzkum mozku a lidské mysli je jedním ze sedmi výzkumných programů Ceitecu. Vědci z centra neurověd například ověřili, že chování agresivních řidičů souvisí s tím, že mají nižší míru empatie, nebo pomocí magnetické rezonance zkoumají sklony k patologickému hráčství u lidí s Parkinsonovou nemocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …