Ministerstvo zemědělství hledá maximální způsoby, jak podpořit zemědělce a především živočišnou výrobu

17.05.2016 19:07

Přibližně 600 milionů korun mimořádné podpory již letos stihlo vyplatit Ministerstvo zemědělství chovatelům dojnic a prasat. Mimořádná podpora z národních i unijních zdrojů má povzbudit živočišnou výrobu, která je v celoevropské krizi. Ministerstvo zemědělství se snaží podpořit chovatele také novými podporami z národních zdrojů.

Ministerstvo zemědělství hledá maximální způsoby, jak podpořit zemědělce a především živočišnou výrobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

„Živočišná výroba je v krizi způsobené zrušením mléčných kvót a ruským embargem na dovoz potravin. Ceny již měsíce klesají, chovatelé mají finanční problémy. Přitom právě živočišná výroba vytváří pracovní místa, a tím pomáhá rozvíjet život na venkově, má také přímý vliv na kvalitu půdy, například její schopnost zadržet vodu v krajině. Připravili jsme proto různé podpory pro chovatele a producenty mléka, chovatele prasat či drůbeže. Některé dotační tituly již máme notifikovány či jsme je k notifikaci Evropské komisi odeslali, například program na lepší životní podmínky v chovech drůbeže,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Chovatelé prasat a dojnic již obdrželi mimořádné kompenzace, o kterých rozhodla EU. České republice přidělila přibližně 300 milionů korun. Ministerstvo zemědělství podporu doplnilo stejnou částkou z vlastních zdrojů. Mezi zemědělce rozdělilo jako mimořádnou náhradu za nižší výkupní ceny mléka a vepřového masa celkem asi 600 milionů korun.

V nových národních dotačních titulech zaměřených na zvyšování kvality mléka, či na zlepšení pohody zvířat je pro letošní rok vyčleněno k čerpání celkem 850 milionů korun.

Zemědělci, které postihlo loňské sucho, mohou v příštích měsících očekávat pomoc v částce 600 milionů korun.

Vláda již schválila, že zemědělci a zemědělští podnikatelé dostanou zpět část spotřební daně za pohonné hmoty využité při živočišné výrobě. Zavedení této podpory se očekává v roce 2016. Podle odhadů se celková výše podpory přiblíží 385 milionům korun ročně. Návrh nyní bude projednávat Parlament.

Zemědělci podnikající v živočišné výrobě mohou také získat příspěvek z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) na úroky z úvěrů. Od dubna mohou zemědělci nově žádat u PGRL o investiční i provozní úvěry, u kterých bude umožněno odečítat z jistiny až 405 000 Kč (v rámci režimu „de minimis“), o tuto částku jim bude snížena jistina.

Z národního rozpočtu již mohou zemědělci žádat o příspěvek na šlechtění. Ministerstvo zemědělství letos uvolní částku 249 milionů korun. Na nákup plemenných zvířat pak poskytne 20 milionů korun.

„Snažíme se hledat okamžité nástroje, jak zemědělcům v této nelehké situaci pomoci. Hledáme také dlouhodobé nástroje, a to především ve zvýšení podílu domácích potravin na tuzemském trhu, kde je stále velký potenciál. Do ČR dovážíme výrobky, které umíme sami vyrobit ve srovnatelné kvalitě i ceně. Mateřská politika obchodních řetězců sídlících v jiných státech ale bohužel často dává přednost jiným než českým výrobkům. Aktivně a intenzivně proto hledáme i nové exportní možnosti. V této oblasti jsme od loňského podzimu nabídli daleko širší možnosti podpory pro naše potravinářské podniky, které chtějí exportovat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …