Národní divadlo moravskoslezské se stalo spoluorganizátorem mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE

15.06.2017 9:12

Dne 13. června 2017 byla na zámku v polském městě Łańcut slavnostně podepsána deklarace vzniku mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE. Tento dokument podepsali zástupci všech zapojených měst: Rzeszów-Košice-Ostrava-Debrecen-Lviv-Panevežys. Za Národní divadlo moravskoslezské, které bylo vybráno jako reprezentant České republiky, podepsal deklaraci ředitel Jiří Nekvasil.

Národní divadlo moravskoslezské se stalo spoluorganizátorem mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Iniciátorem festivalu se stalo řešovské divadlo v Polsku, které přišlo s myšlenkou vzniku nového festivalu, jehož hlavním cílem by byla mezioborovost – jak v oblasti umění (divadlo, tanec, hudba, film, performance atp.), tak v oblasti vědecké (politologie, sociologie, historie, literární věda, divadelní věda, sociologie atp.). „Plánované festivalové akce by tedy neměly být pouze uměleckým projektem, ale prostorem pro vzdělávání, debaty, setkávání, konference a přednášky,“ uvedl ředitel divadla v Řešově Jan Nowara.

Název festivalu TRANS/MISJE se týká překročení hranic, pomyslného stavění mostu. To, co je totiž společné pro všechny partnery projektu – pro velká města, která musí o pozornost stále bojovat, je příhraniční poloha, jež podporuje prolínání kultur: „Byli jsme jeden státní prostor, a i když jsme každý jiné národnosti, to vědomí, že patříme do střední Evropy a že máme společnou evropskou kulturu, to nás stále propojuje,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil.

První ročník festivalu se uskuteční od 25. srpna 2018 do 1. září 2018 v Řešově. Rok 2018 je totiž velmi zásadním rokem pro všechny zúčastněné státy. Festival, mimo jiné, připomene sté výročí reorganizace Evropy. Festival by měl být unikátní uměleckou událostí v Evropě se snahou stát se největším festivalem organizovaným skupinou zemí Visegrádské skupiny a partnery z Ukrajiny a Litvy.

Do festivalu se zapojily:

Podmínkou festivalu je jeho mobilita. Příští ročníky se budou konat střídavě ve městech spoluorganizátorů festivalu – jak uvnitř institucí, tak i ve venkovních prostorách. Jeden z ročníků tak bude hostit i statutární město Ostrava: „Záleží na nás, jakou kreativitou, jakými nápady, jakou diskuzí tento prostor naplníme – i přes hranice divadla. Považuji to za velkou výzvu, kterou se nám, věřím, podaří naplnit,“ dodává ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…