Nejvyšší správní soud: Kárný senát vydal rozhodnutí ve věci soudce Krajského soudu v Brně

01.05.2017 14:04

Kárný senát koncem minulého týdne rozhodl v neveřejném jednání o zastavení kárného řízení ve věci insolvenčního soudce Krajského soudu v Brně Mgr. Jana Kozáka; v důsledku toho kárný senát i zrušil rozhodnutí o jeho dočasném zproštění výkonu funkce soudce.

Nejvyšší správní soud: Kárný senát vydal rozhodnutí ve věci soudce Krajského soudu v Brně
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

U zdejšího soudu byl předsedou Krajského soudu v Brně podán návrh na zahájení kárného řízení se soudcem KS v Brně Mgr. Kozákem. V návaznosti na to rozhodl ministr spravedlnosti o dočasném zproštění Mgr. Kozáka výkonu funkce soudce. Mgr. Kozák podal proti tomuto rozhodnutí ministra spravedlnosti námitky. Před kárným senátem bylo tedy vedeno jak kárné řízení, tak i řízení o těchto námitkách.

V rámci rozhodování o námitkách proti dočasnému zproštění výkonu funkce soudce (kde je stanovena krátká pořádková lhůta pro rozhodnutí) se musel kárný senát nejprve vypořádat s tím, zda byl kárný návrh podán včas. Námitku marného uplynutí lhůty pro podání kárného návrhu ostatně vznesl Mgr. Kozák v obou řízeních.

Kárný senát dospěl k závěru, že řízení o kárném návrhu nebylo zahájeno dne 22. 3. 2017 (kdy byl Nejvyššímu správnímu soudu návrh doručen prostřednictvím emailu), ale až dne 23. 3. 2017, kdy byl stejný návrh Nejvyššímu správnímu soudu doručen v písemné podobě. V této době však již lhůta pro podání kárného návrhu (6 měsíců ode dne, kdy se předseda krajského soudu o kárném provinění dozvěděl) marně uplynula. K datové zprávě ze dne 22. 3. 2017 nebylo možné (coby k návrhu na zahájení kárného řízení) přihlédnout, neboť nebyl učiněn v zákonem předepsané formě. Proto kárný senát 1)zastavil kárné řízení a 2) zrušil dočasné zproštění Mgr. Kozáka z výkonu funkce soudce.

Informace se týká věcí vedených u NSS pod sp.zn. 11 Kss 2/2017 a 11 Kss 3/2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…