Olomoucký kraj podpoří domácí péči i studium nových lékařů

24.06.2018 7:34

Program na podporu významných aktivit v oblasti zdravotnictví spustí na konci června Olomoucký kraj. Peníze pomohou třeba poskytovatelům domácí péče o pacienty v terminálním stádiu onemocnění.

Olomoucký kraj podpoří domácí péči i studium nových lékařů
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

Další oblastí, kde se bude hejtmanství nově angažovat, je podpora studentů lékařské fakulty v Olomouci, kteří se rozhodnou ordinovat v regionu.

„V některých částech kraje by do budoucna mohl hrozit nedostatek lékařů. Naší snahou je, aby po odchodu současných praktiků do důchodu obsadili jejich místa noví absolventi lékařské fakulty a lidé nemuseli za lékařem komplikovaně dojíždět jinam,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Krajskou podporu mediků ztvrzuje memorandum podepsané s Univerzitou Palackého v Olomouci. Hejtmanství by mohlo do budoucna platit rok studia celoživotního vzdělávání těm uchazečům o lékařství, kteří sice splnili přijímací zkoušky na fakultu, ale z kapacitních důvodů přijati nebyli. Ti by nastoupili do zpoplatněného programu celoživotního vzdělávání a po jeho úspěšném absolvování by mohli být přijati k řádnému studiu přímo do druhého ročníku. „Chtěli bychom zaplatit roční studium až pěti studentům, kteří by se zavázali, že po úspěšném dokončení školy budou pracovat po určitou dobu ve zdravotnickém zařízení, které určí Olomoucký kraj,“ dodal Horák.

V úvodu zmiňovaný program na podporu významných aktivit v oblasti zdravotnictví rozdělí mezi žadatele pět a půl miliónu korun. Peníze budou moci čerpat nejen poskytovatelé domácí zdravotní péče, ale také pořadatelé zdravotnických kongresů a konferencí nebo organizace zajišťující rehabilitace dětí s dětskou mozkovou obrnou. Nový dotační program ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…