Pardubický kraj: Domov u fontány v Přelouči oslavil 55 let od svého založení

04.07.2019 9:10

V Domově u fontány se oslavovalo významné výročí. Je to již 55 let, co bránami prošli první klienti, kteří zde našli potřebnou pomoc a podporu. Tuto významnou událost si Domov u fontány připomněl 27. června 2019, kdy se tu uskutečnila zahradní slavnost, jejíž součástí byl i křest historicky druhého kalendáře Domova s názvem Vzpomínky a DVD o historii zařízení.

Pardubický kraj: Domov u fontány v Přelouči oslavil 55 let od svého založení
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Celá oslava začala vysvěcením nové kaple Domova a sváteční mší, kterou sloužil Jan Paseka, generální vikář Královehradecké diecéze. „Vybudování důstojného místa pro modlitby a rozjímání, byl jeden z mých prvních cílů zde, ale najít takový prostor bylo obtížné. Jsem moc ráda, že se to v letošním roce konečně podařilo a tímto ještě jednou děkuji partnerskému zařízení DSS Tovarné ze Slovenska, které nám zajistilo část mobiliáře,“ sdělila ředitelka Domova u fontány Danuše Fomiczewová.

V přilehlé zahradě slavnost pokračovala křtem historicky druhého kalendáře Domova u fontány s názvem Vzpomínky a DVD o historii tohoto zařízení. „Na Domově u fontány si cením, že kromě kvalitní péče o své klienty myslí neustále na to, jak se dále rozvíjet a do jakých zajímavých projektů se pustit. Kalendář je bezpochyby jedním z takových projektů. Je radost si prohlížet jednotlivé fotografie, na kterých jsou zachyceni klienti v různých momentech, které pro ně byli v životě důležité. Nejen z těchto fotek, ale také z vyprávění vím, že si klienti focení užili a díky kalendáři budou mít oni, i jejich rodiny krásnou vzpomínku. Vidíte, a tím dostává název kalendáře svůj druhý rozměr,“ řekl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.

Jedním z pozvaných byl také radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Domov u fontány navštěvuji pravidelně. Paní ředitelka Fomiczewová a celý tým zdejších zaměstnanců si opravdu zaslouží za jejich práci naše ocenění. Věnují se zde klientům i tomuto zařízení nadstandardně a společně zde tak vytvářejí mnoha lidem skutečný domov v jejich poslední etapě života," řekl radní Ladislav Valtr.

Zahradní slavnost zpestřilo hudební vystoupení kapely ABBA Revival, při kterém ředitelka Danuše Fomiczewová krátce zavzpomínala na předchozí významné oslavy, které se konaly k 50. výročí Domova u fontány: „Od oslav v roce 2014 se událo opravdu mnoho. Dokončili jsme rozsáhlou rekonstrukci celé budovy, která výrazně zvýšila kvalitu bydlení obyvatel i pracovní prostředí zaměstnanců. Velký důraz neustále klademe na vzdělávání, rozvoj a podporu zaměstnanců, nyní zejména na oblasti paliativního přístupu, komunikaci a různé typy demence, protože morální a kompetentní lidé chtějí a umí poskytnout kvalitní péči všem, tedy i těm, kteří mají specifické potřeby,“ dodala ředitelka.

Domov u fontány, příspěvková organizace Pardubického kraje, leží v klidné části města Přelouče a je obklopen lesoparkem, v němž nechybí zázemí pro procházky a posezení. Poskytuje péči seniorům, osobám s onemocněním různými typy demence, specializuje se hlavně na Alzheimerovu chorobu. Poskytuje také odlehčovací službu, která pomáhá pečujícím rodinám. Může se pyšnit oceněním Značky kvality, certifikátem Garance péče o ránu a certifikátem Vážka, který uděluje Česká Alzheimerovská společnost. V neposlední řadě se také zaměřuje na rozvoj paliativní péče, aby mohl být oporou i pro klienty v závěru jejich života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…