Povodí Moravy: Voda z Nových Mlýnů pomůže lužním lesům

28.03.2022 15:16 | Tisková zpráva

Povodí Moravy, s. p., pustilo z nádrže Nové Mlýny vodu do lužních lesů v oblasti Soutoku. Doplnilo tím vodu v drobných vodních tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok. Průtoky ve vodních tocích na jižní Moravě jsou podprůměrné, průtoky klesají na řadě míst i pod 20 procent průměrných březnových hodnot.

Povodí Moravy: Voda z Nových Mlýnů pomůže lužním lesům
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Povodí Moravy zahájilo tzv. povodňování lužních lesů v oblasti pod novomlýnskými nádržemi. Cílem je dostat vodu do lužních lesů, které vlivem změny klimatu strádají nedostatkem vody. Manipulace představuje důležité adaptační opatření, které umožní zadržet vodu v krajině na území soutokové oblasti.

„Na základě žádosti Lesů ČR jsme začali zvyšovat akumulovaný objem v soustavě nádrží Nové Mlýny zvýšením hladiny v nádrži nad hladinu zásobního prostoru tak, abychom ji mohli jednorázově využít pro potřeby lesů v oboře Soutok. Tato voda by se tam běžnou cestou nedostala, proto je potřeba manipulací zvýšit odtok z Nových Mlýnů až na téměř 100 m3/s. Díky tomuto průtoku se voda z Dyje systémem nápustných objektů, stavidel a kanálů dostane do lužních lesů, kde způsobí zaplavení tůní, mokřadů a luk,“ popisuje ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy, s. p.

Cílená manipulace pro podporu života lužního lesa představuje 11 mil. kubíků vody vypuštěných ze soustavy nádrží. „Vodní nádrže Nové Mlýny jsou posledním článkem Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, která nám umožňuje i v poměrně suchém období velmi efektivně nakládat s vodou. Požadavek od Lesů ČR jsme obdrželi na konci února a od této doby jsme hladinu v nádrži díky vodě z ostatních nádrží mohli navýšit nad úroveň zásobního prostoru. Tuto vodu teď můžeme využít k omezení negativních dopadů sucha na lužní lesy,“ vysvětluje Tůma.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

Hydrologická situace na jižní Moravě se na počátku jara nevyvíjí příznivě. Průtoky se pohybují mezi 40 a 15 % dlouhodobých měsíčních hodnot. Například Dyje na přítoku do VD Vranov má pouhých 18 % průměrných březnových hodnot, Svratka ve Veverské Bítýšce je na 21 %, Jihlava v Ivančicích na 27 % normálu. Zvýšené průtoky v Dyji také pomohou zvýšit hladinu v slepých a napojených ramenech podél Dyje v úseku od Nových Mlýnů po soutok s Moravou. Tím dojde k zlepšení environmentálních podmínek v těchto lokalitách. Vodohospodáři tak využívají zkušenosti z povodňování z předchozích let.

„Letecké snímky z povodňováni v roce 2020 jasně dokazují obrovský přínos pro tuto suchem sužovanou oblast. Vedle stále zvyšujících se teplot se zvyšuje spotřeba vody rostlinami, negativně se do spotřeby vody promítá i prodloužení vegetačního období, větrná eroze a pokles hladin podzemních vod vlivem nižších srážek a poklesu průtoků ve vodních tocích. Z environmentálního hlediska je proto povodňování největší pomocí lužnímu lesu, ale i celé oblasti pod Novými Mlýny, neboť bude zavodněna celá údolní niva s cenným systémem kanálů,“ říká Tůma. Povodňování z VD Nové Mlýny pobíhalo v letech 2020, 2019 a 2017.

Celkové bilanční využití vody ze soustavy vodních nádrží Nové Mlýny pro environmentální účely je až 80 procent. V současnosti Povodí Moravy, s. p., usiluje o obnovení zásobního prostoru na původně kolaudovanou úroveň 170,35 m n. m., které bývá nesprávně popisováno jako navýšení hladiny. Ve skutečnosti bude docházet k obnově přirozeného pohybu hladiny v rozmezí 169,85 m n. m. – 170,35 m n. m. v závislosti na hnízdění ptactva, tedy k pohybu hladiny oběma směry.

„Právě takto akumulovaný objem vody z jarního tání či zvýšených průtoků by se dal pravidelně, a nikoliv mimořádně jako nyní využívat k posilování vodního režimu pod Novými Mlýny či k zavlažování suchem postihovaných zemědělských ploch na jižní Moravě. Již v současné době jsme svědky nedostatku vody v krajině, a proto je nezbytné s každým litrem vody účelně hospodařit,“ doplňuje Tůma. V současnosti probíhá administrativní proces změny nakládání s vodami a změny manipulačního řádu VD Nové Mlýny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…