Sanace nosných konstrukcí parkingu Národního divadla

17.06.2020 12:46 | Zprávy

V dubnu 2020 byla zahájena sanace parkingu Národního divadla. V průběhu stavby dojde k vybourání stropních konstrukcí v šesti suterénních podlažích a následně k realizaci nových vodorovných konstrukcí včetně rozvodů TZB. Nově bude realizován i informační parkovací systém a výjezd z podzemního parkingu bude rozšířen. Rekonstrukcí projde i piazzetta Národního divadla (náměstí Václava Havla), která tvoří střechu podzemního parkoviště.

Sanace nosných konstrukcí parkingu Národního divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

Zastavěná plocha, obestavěný prostor a hrubé podlažní plochy se realizací stavebních úprav nezmění. Stejně tak nebude navyšován počet parkovacích míst v celkovém počtu 204 (189 pro automobily, 4 stání pro invalidy 4 stání pro ekologická auta a 7 pro motocykly).

„Budou rozšířeny samotné parkovací prostory, které zajistí pohodlnější pohyb i větších aut,“ uvedl ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian.

Modernizací projde i vzduchotechnika, která bude efektivnější dle ekodesignu, pochozí střecha bude zateplena a nové LED osvětlení bude nejen úspornější, ale také bude z větší části řízeno čidly detekujícími pohyb. Od srpna 2020 do června 2021 bude v souvislosti s rekonstrukčními pracemi uzavřena také piazzetta Národního divadla. V tomto časovém období dojde nejprve k rozebrání stávající kamenné dlažby, následně se provede demolice stávající betonové konstrukce a realizace nové. Na ni pak bude opět položena původní dlažba.

Podzemní parkovací objekt slouží pro veřejnost a zaměstnance Národního divadla a nachází se v pražské památkové rezervaci, která je součástí UNECSO, což zajišťuje základní památkovou ochranu. Vzhledem k tomu, že stavebními úpravami nedojde k zásahu do hmoty, kompozice a vnějšího materiálového řešení, je akce přijatelná pro orgány památkové péče bez podmínek.

Realizátorem zakázky je společnost STRABAG a.s., odštěpný závod pozemní a inženýrské stavitelství Praha.

„Národní divadlo je jedním z důležitých symbolů naší národní identity. Těší nás, že můžeme svým dílem přispět k modernizaci podzemního parkingu, který po rekonstrukci nabídne jak divákům, tak ostatním návštěvníkům Prahy pohodlnější parkování. Stavba je realizována podle systému LEAN.Construction a STRABAG je připraven operativně reagovat na požadavky investora i veřejnosti. Zároveň věříme, že nezbytné uzavření piazzetty v průběhu stavebních prací přijmou lidé s pochopením,“ řekl Petr Kafka, ředitel odštěpného závodu pozemní a inženýrské stavitelství Praha STRABAG a.s.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…