Sdružení místních samospráv vyslalo vůči vládě sedm zásadních požadavků a vyhlásilo anticenu Přešlap roku

06.11.2021 21:38 | Tisková zpráva

Republikové shromáždění Sdružení místních samospráv ČR schválilo sedm zásadních požadavků samospráv vůči vládě.

Sdružení místních samospráv vyslalo vůči vládě sedm zásadních požadavků a vyhlásilo anticenu Přešlap roku
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Jde například o odložení účinnosti stavebního zákona, přijetí novely zákona o střetu zájmů, prodloužení volebního období komunálních zastupitelstev na nejméně 5 let nebo úpravy rozpočtového určení daní. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Usnesení republikového shromáždění SMS ČR se týkají oblastí, které představitele obcí dlouhodobě nejvíce pálí. Vzhledem k dlouhodobě kritickému postoji SMS ČR k novému stavebnímu zákonu není překvapení, že první přijaté usnesení se týká právě této normy. 

Stavební zákon

Republikové shromáždění žádá

1)      vládu ČR a Parlament ČR, aby byla z důvodu právní jistoty odložena účinnost stavebního zákona spolu se změnovým zákonem, a není-li to již z legislativních důvodů možné, SMS ČR žádá, aby byl nový stavební zákon zrušen a obnovena až do prosazení zcela nového stavebního zákona, respektujícího smíšený model výkonu veřejné správy, účinnost současně platného zákona č. 183/2006 Sb. Nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. pro své legislativní vady a nepřijatelnou institucionální změnu nesmí nabýt v žádné části účinnosti,

2)      a dále žádá v novém stavebním zákoně o posílení práv obcí v oblasti územního plánování a respektování jejich práva na samosprávu.

Střet zájmů

Republikové shromáždění (RS) žádá vládu ČR a Parlament ČR, aby byla přijata do 30. 6. 2022 v návaznosti na nález Ústavního soudu ČR sp. zn. Pl. ÚS 38/17 novela zákona o střetu zájmů, která vyjme z působnosti tohoto zákona komunální politiky menších měst a obcí.

Volební zákon

RS SMS ČR podporuje prodloužení volebního období komunálních zastupitelstev na nejméně 5leté období, dále prosazení většinotvorných prvků v komunálním volebním systému a žádá parlamentní politické strany o podporu tohoto návrhu.

Rozpočtové určení daní

RS SMS ČR

1)       žádá Vládu ČR a Parlament ČR podle slovenského vzoru o zařazení kritéria počtu seniorů 65+ do kritérií pro rozdělování sdílených daní,

2)       žádá zvýšení koeficientu počtu žáku na 11% váhy,

3)       podporuje novelu krajského RUD, které pomůže všem krajům v jejich financování.

Odměňování v oblasti samospráv

vyzývá MV ČR k předložení revize odměňování v kompetenci obcí s vyšší mírou flexibility, ale také stability pro samosprávné celky.

Modernizace obcí

RS SMS ČR žádá Vládu ČR, aby z evropských fondů určených pro ČR (Modernizační fond, Fond obnovy, Fond spravedlivé transformace, Víceletý finanční rámec) byly co nejdříve vypsány specifické výzvy pro čerpání obcemi a umožněna modernizace obcí v oblastech zejm. udržitelné energetiky, dopravy a cirkulární ekonomiky, digitalizace veřejné správy.

Energetika a odpadové hospodářství

RS žádá Vládu ČR a Parlament ČR o přijetí zákona usnadňujícího komunitní energetické projekty a revizi odpadového balíčku, jehož přijatá podoba na konci roku 2020 zcela neodpovídá potřebám obcí, občanů a odpadových firem.

Počin roku a Přešlap roku

Sdružení také vyhlásilo nositele již tradiční ceny Počin roku, jejímž smyslem je ocenit nejprospěšnější aktivity či projekty z hlediska samospráv. Toto ocenění letos získalo zastupitelstvo Pardubického kraje za svou iniciativu směřující k odložení účinnosti stavebného zákona. Na druhém místě skončila iniciativa „Milostivé léto“ (odpuštění exekučních poplatků u dluhů vůči veřejným institucím), na třetím pak Senát za to, jakým způsobem upravil tzv. daňový balíček a pomohl tak zabránit ještě vyšším výpadkům příjmů samospráv. 

Součástí udílení cen je rovněž vyhlášení anticeny Přešlap roku. Touto anticenou obce „oceňují“ ty počiny, které samosprávám v loňském roce naopak život nejvíce zkomplikovaly. Letos ji získalo naprosto jednoznačně Ministerstvo pro místní rozvoj za podobu stavebního zákona, který za Přešlap roku označilo 69 % hlasujících. Na druhém místě se s velkým odstupem (20 %) umístil odpadový zákon, na třetím povinnost zveřejňovat vyhlášky samosprávných celků v centrálním registru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…