SMS ČR: Vláda hodila komunální politiky přes palubu

05.11.2021 21:44 | Tisková zpráva

Současná vláda Andreje Babiše odmítla projednat navýšení odměn komunálních politiků s tím, že je to úkol až pro novou vládu. Rozhodnout o odměnách pro rok 2022 je ale třeba do konce letošního roku. Reálně tak hrozí, že budoucí vláda o navýšení odměn rozhodnout nestihne kvůli řešení akutních povinností souvisejících se sílící koronavirovou pandemií nebo dramaticky rostoucími cenami energií.

SMS ČR: Vláda hodila komunální politiky přes palubu
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Odměny komunálních politiků byly pro letošní rok zmrazeny a hrozí, že i v roce následujícím neporostou. Naopak kvůli vysoké inflaci jejich reálná hodnota bez navýšení povážlivě klesne, ve dvou letech určitě o více jak deset procent. Potvrzuje se, že je neudržitelné, aby o odměnách komunálních politiků rozhodovala vláda, a ne samotné obce, pro které starostové a zastupitelé pracují,“ říká Stanislav Polčák, čestný předseda SMS ČR, které hájí zájmy nejen svých 2100 členských obcí.

„Starostové byli v posledních dvou letech těmi, kdo dokázal obce provést náročným obdobím koronavirové pandemie a přijít s konkrétními kroky, když vláda teprve hledala systémová řešení. Že se vláda rozhodla odměnami komunálních politiků nezabývat, působí jako ješitná pomsta za úspěch,“ dodává Eliška Olšáková, které je nově zvolenou předsedkyní Sdružení místních samospráv ČR.

Předsedkyně Olšáková zároveň zdůraznila, že včerejší Republikové shromáždění SMS ČR požádalo vládu, aby úprava odměňování prošla zásadní revizí. „Budeme navrhovat, aby Ministerstvo vnitra připravilo flexibilnější úpravu, která umožní obcím být méně závislé na rozhodování vlády.“

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…