Správa železnic: Instalace systému ETCS na úseku z Prahy-Uhříněvsi do Votic skončila

01.09.2021 7:34 | Tisková zpráva

Správa železnic včera slavnostně ukončila další etapu instalace systému ETCS na svých páteřních tratích. Jednotným evropským zabezpečovačem nově disponuje také úsek čtvrtého tranzitního železničního koridoru z Prahy-Uhříněvsi do Votic. Práce zde probíhaly od listopadu 2019 do letošního května, jejich zhotovitelem byla společnost AŽD.

Správa železnic: Instalace systému ETCS na úseku z Prahy-Uhříněvsi do Votic skončila
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Část čtvrtého koridoru mezi pražskou Uhříněvsí a Voticemi prošla postupnou modernizací v letech 2005 až 2013. Nyní byl tento více než 50 kilometrů dlouhý úsek vybaven také systémem ETCS. Jde o standardizované evropské vlakové zabezpečovací zařízení, které zajišťuje plynulý provoz v mezinárodním železničním provozu mezi odlišnými systémy národních železnic. Jeho instalace současně zvyšuje bezpečnost vlakové dopravy.

Právě dokončená akce je součástí instalace systému ETCS na celé trati z Prahy přes České Budějovice a Horní Dvořiště na státní hranici s Rakouskem. K tomu ale dojde až po dokončení právě probíhajících stavebních akcí v úsecích Votice – Sudoměřice u Tábora a Doubí u Tábora – Soběslav a připravované poslední stavby mezi Ševětínem a Nemanicemi.

Stavební práce se odehrávaly ve stanicích Praha-Uhříněves, Říčany, Strančice, Senohraby, Čerčany, Benešov a Olbramovice i ve všech mezistaničních úsecích. Zahrnovaly instalaci balíz do kolejí a také výstavbu radioblokové centrály (RBC). Současně se provedly úpravy stávajících staničních i traťových zabezpečovacích zařízení, která budou zajišťovat přenos dat o volnosti úseků, stavu jízdních cest, přejezdů a dalších informací do RBC.

Celkové investiční náklady stavby s názvem ETCS Praha-Uhříněves – Votice činí 211 273 444 Kč. Akce je spolufinancována Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020. Míra podpory EU je 85 % ze způsobilých nákladů. Výše dotace činí maximálně 162 586 940 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…