Správa železnic: Se změnou jízdního řádu se otevřou nové zastávky i zprovozní nový most přes Labe

08.12.2021 15:08 | Tisková zpráva

V souvislosti se změnou jízdního řádu dochází také k některým novinkám na železniční infrastruktuře. Na Brněnsku se otevírají dvě nové zastávky Brno-Starý Lískovec a Ostopovice, zahájí se provoz v obou kolejích po novém mostě přes Labe u Čelákovic, vrátí se vlaky v elektrické trakci na trať mezi Hodonín a Břeclav a dojde i k dalším drobným změnám. Ne všechny se ale projeví hned od neděle 12. prosince, kdy začne nový jízdní řád platit.

Správa železnic: Se změnou jízdního řádu se otevřou nové zastávky i zprovozní nový most přes Labe
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Dobrou zprávou pro cestující je vždy zřízení nových zastávek. Letos se s příchodem nového jízdního řádu otevírají dvě v okolí Brna, které se vybudovaly v rámci modernizace železniční tratě mezi Brnem-Horními Heršpicemi a Střelicemi. Konkrétně jde o Brno-Starý Lískovec a Ostopovice. Na Kroměřížsku ponese dosavadní zastávka Rajnochovice nový název Podhradní Lhota. V letošním roce byla kompletně zrekonstruována a obec Podhradní Lhota v této souvislosti zažádala o její přejmenování. Naopak vlaky přestanou definitivně zastavovat na zastávce Bezpráví, která leží na rekonstruovaném úseku hlavního železničního koridoru mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí.

V nedalekých Pardubicích se 17. prosince zprovozní dvě zrekonstruovaná nástupiště. Ke stejnému datu skončí výluka mezi hlavním pardubickým nádražím a stanicí Pardubice-Rosice nad Labem. Vlaky se tak vrátí na trať mezi krajskou metropolí a Chrudimí. V polovině prosince se otevře také část modernizovaného úseku mezi Uničovem a Libinou, vlaky budou jezdit až do Troubelic.

Už na konci listopadu byl zahájen zkušební provoz výhybny Bartoušov, která umožňuje vhodnější křižování vlaků na jednokolejné trati Nymburk – Kopidlno – Jičín, čímž dojde ke zkrácení jízdních dob. Cestujícím slouží nově vybudována zastávka Žitětín, která nahradí původní zastávku v Bartoušově.

Ke změnám v provozu dochází na trati mezi Prahou a Lysou nad Labem. V polovině prosince začne zkušební provoz v obnoveném úseku mezi Čelákovicemi a odbočkou Káraný, tedy i přes nový most přes Labe. Hned s prvním dnem platnosti nového jízdního řádu se vrátí vlaky v elektrické trakci do úseku Hodonín – Břeclav, který byl v červnu poničený tornádem. Pozitivní zprávou pro cestující bude i to, že se během prosince a prvních týdnů roku 2022 omezí stavební práce na některých stavbách, jízda vlakem tak bude plynulejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…