Stomilionová zlatá mince vystavena v ČNB

28.05.2019 9:00

Vysokohmotnostní zlatá mince s nominální hodnotou 100 000 000 Kč, kterou Česká národní banka nechala vyrobit k letošnímu 100. výročí zavedení česko-slovenské koruny, je od 28. května 2019 vystavena ve stálé expozici ČNB Lidé a peníze v Praze.

Stomilionová zlatá mince vystavena v ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Široká veřejnost ji bude moci zhlédnout 8. června 2019 mezi 19. hodinou a 1. hodinou ranní, a to v rámci Muzejní noci, jíž se Česká národní banka letos opět účastní. Další příležitostí pak bude Den otevřených dveří ČNB, který se uskuteční po třech letech, a to 21. září 2019.

Mince z ryzího zlata s průměrem 53,5 cm a o váze 130 kg byla od února do poloviny května k vidění na výstavě 100 let česko-slovenské koruny v Císařské konírně Pražského hradu. Po ukončení výstavy byla přesunuta do ČNB.

Autorem návrhu druhé největší zlaté mince na světě mince a současně největší mince v Evropě je akademický sochař Vladimír Oppl. Reliéf na lícní straně připomíná zrod československé měny kolkem z roku 1919, zatímco současnost je zpodobněna logem ČNB. Dominantou rubové strany návrhu je monumentální český lev a motiv nejznámější československé mince 1 Kč z roku 1922. Výrobu zlaté mince pro ČNB zajistila Česká mincovna se svými subdodavateli. Její výrobu mapuje umělecký dokument režiséra Tomáše Vrány.

Expozice ČNB Lidé a peníze v Praze je umístěna v budově ústředí České národní banky, Na Příkopě 28, v bývalém trezoru. Výstava nabízí unikátní pohled na historii peněz. Vstup na prohlídku je zdarma, zájemci se musí registrovat prostřednictvím rezervačního systému České národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…