VZP: Nemoc vlčího kousnutí postihuje přes čtyři tisíce lidí. Ročně stojí 47,6 milionu

07.05.2015 12:29

Přes čtyři tisíce klientů VZP se potýká s nemocí, o které toho veřejnost příliš neví, případně ji často zaměňuje s lupenkou. Diagnóza lupus však ve velké části případů může pacientům přinášet nejen kožní problémy, ale též poškození kloubů, srdce, cév, ledvin, plic nebo i mozku. Choroba, jejíž první známkou může být zarudnutí kůže v obličeji, o kterém se často říkalo, že vypadá jako kousnutí od vlka (odtud i název choroby: lupus = latinsky vlk), přišla loni pojišťovnu na 47,6 milionu korun.

VZP: Nemoc vlčího kousnutí postihuje přes čtyři tisíce lidí. Ročně stojí 47,6 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Pacientů s lupusem přitom rok od roku přibývá a stejně tak rostou i náklady na péči o ně. Zatímco v roce 2013 evidovala VZP celkem 4 274 nemocných a za péči o ně zaplatila přes 42 milionů, loni už to bylo 4 339 klientů a náklady přesáhly 47,6 milionu. Podrobně to ukazuje následující tabulka.

Lupus je autoimunitní onemocnění – to znamená, že imunitní systém člověka tedy „bojuje“ proti vlastním buňkám a tkáním. Protilátky, které při tom vytváří, se pak ukládají v místě působení nebo se dostávají do oběhu, a způsobují tak zánět. Možným důvodem vniku tohoto onemocnění mohou být hormonální výkyvy nebo vnější podněty, které mohou vyvolat záchvat. Jedná se například o slunění nebo virové infekce. Přesné příčiny onemocnění ale nejsou známy.

Nejčastějšími projevy onemocnění, které se obvykle objevuje mezi 15 a 35 lety věku, jsou:

·         bolesti kloubů a svalů, spolu s motýlovitým zarudnutím kůže na obličeji,

·         nesnášenlivost slunečního záření,

·         vypadávání vlasů,

·         křeče, bolestivé zduření mízních uzlin,

·         únava,

·         úbytek na váze,

·         nadměrné pocení.

Rizikové faktory jsou bohužel naprosto neovlivnitelné. Vzhledem k tomu, že lupus vzniká nejčastěji u žen mezi 20. a 40. rokem věku, nedoporučuje se těmto ženám těhotenství. Hrozí totiž postižení srdce plodu a zároveň zhoršení lupusu samotné matky.

Po stanovení konečné diagnózy, kterému předchází především laboratorní vyšetření krve
a další pomocná vyšetření podle projevů v jednotlivých orgánech, lékař zahájí léčbu. U nemocných s převážně kožní formou nebo tam, kde je nižší aktivita nemoci, je třeba v prvé řadě omezit slunění a používat ochranné krémy na odkryté části těla. V případě závažnějších komplikací se podávají imunosupresiva. Důležité je též vyvarovat se momentů, které nemoc spouštějí, jako je například slunění, porod, stres, užívání některých léků atd. Vhodný je klidový režim a dostatek odpočinku alespoň v době aktivity nemoci. V posledních letech je u nejtěžších forem aplikována tzv. biologická léčba.

Nejvíce klientů VZP, kteří jsou postiženi lupusem, je v Jihomoravském kraji, v Praze a v Ústeckém kraji. Následující tabulka ukazuje regionální výskyt choroby i náklady vynakládané na její léčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…