Léčba artrotických kloubů vlastními buňkami je účinná a bezpečná

17.05.2014 18:00

 Léčba artrotických kloubů vlastními buňkami je účinná a bezpečná
Foto:
Popisek:

Na XVIII. národním kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii (ČSOT) představeny výsledky případové studie s 1128 pacienty, kteří byli léčeni pro osteoartrotické změny kloubů (II. – IV. stupně) aplikací vlastních buněk (tzv. stromální vaskulární frakce, SVF), které byly izolované z tukové tkáně získané liposukcí. Výzkum probíhal v 8 klinických centrech (v ČR, USA, na Slovensku a v Litvě) a byl podpořen granty No. CZ.1.07/2.3.00/20.0012 a LM2011017 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a grantem z Operačního programu EU pro vzdělávání a konkurenceschopnost. Výzkum byl zaštítěn Mezinárodním konsorciem pro buněčnou terapii a imunoterapii (ICCTI).

 

Tuková tkáň obsahuje drobné cévky, které ji prokrvují. Kolem těchto cévek se nachází řídká pojivová tkáň (tzv. stroma), která je nesmírně bohatá na kmenové a regenerativní buňky. Tyto buňky tzv. stromální vaskulární frakce (SVF) z tukové tkáně obsahují řádově 1000krát více mezenchymálních kmenových buněk než stejný objem kostní dřeně. Buňky SVF lze v laboratoři získat z vlastní tukové tkáně odebrané liposukcí a následně aplikovat do oblasti kloubu postiženého artrózou. Kmenové buňky obsažené v SVF mají schopnost usadit se v pojivové tkáni kloubu a dlouhodobě zabezpečit jeho regeneraci.

Předmětem výzkumu bylo potvrzení klinické účinnosti a bezpečnosti aplikace čerstvě izolovaných vlastních buněk SVF z tukové tkáně u 1128 pacientů s artrózou kloubů II. – IV. stupně. Tuková tkáň byla odebrána standardní liposukcí v místním znecitlivění. Z ní byly izolovány buňky SVF v laboratoři Cellthera (držitel povolení SÚKL k činnosti v oblasti lidských tkání a buněk) nebo v certifikovaných laboratořích zahraničních pracovišť ICCTI. Do pojivové tkáně kloubů byly buňky SVF aplikovány na ortopedických nebo traumatologických pracovištích.

Celkem bylo ošetřeno 1856 kloubů (1 – 4 klouby u jednoho pacienta) v rámci jednodenního zákroku. Nejčastěji šlo o velké nosné klouby (kyčle a kolena). Dlouhodobě bylo sledováno 1114 léčených pacientů ve věku 19 – 94 let (střední věk 62 let) po dobu 12,1 – 54,3 měsíce (střední doba sledování 17,2 měsíce). Klinický stav byl hodnocen pomocí skóre, které zohledňovalo tato kritéria: bolest, užití analgetik a nesteroidních antirevmatik (léků proti bolesti), kulhání, rozsah pohybu v kloubu a ztuhlost za 3, 6 a 12 měsíců po aplikaci vlastních buněk do kloubu.

 

Výsledky

Po celou dobu sledování se nevyskytly žádné závažné nežádoucí účinky ani nádorové onemocnění. U většiny nemocných došlo k výraznému zlepšení za 3 – 12 měsíců po aplikaci buněk. U starších a u obézních pacientů trval nástup zlepšení déle než u mladších a neobézních. U nejtěžšího IV. stupně artrózy nebyl pozorován tak dobrý léčebný efekt jako u nižších stupňů artrózy. Minimálně k 75-procentnímu zlepšení skóre došlo u 63 % pacientů a  50-procentní zlepšení bylo pozorováno u 91 % nemocných za 12 měsíců od aplikace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …