Jan Veleba: Zrada. A blíží se výbuch. Za týden se ukáže

28.05.2024 9:32 | Komentář

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „V terénu je obrovské zklamání a nabývám přesvědčení, že se blíží výbuch,“ komentuje situaci v zemědělství exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba. Zmiňuje „časově posunuté sliby“ a cituje slova šéfů zemědělských organizací Doležala a Pýchy. „Vláda má jediný cíl, nedopustit žádný demonstrace, natož dva tisíce traktorů v Praze 22. května,“ podotýká. Padla otázka, zda tedy bude v Praze demonstrace 4. června. Přišlo i varování ohledně potravinové soběstačnosti.

Jan Veleba: Zrada. A blíží se výbuch. Za týden se ukáže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

O Agrární komoře ČR mimo plánovaných a vzápětí odvolávaných protestech toho veřejnost moc neví, což je pro mě hodně těžké poznání. „Společně deklarovaným požadavkem je, v této napjaté době, upřednostnit další jednání s ministrem zemědělství s cílem situaci společensky nevyhrocovat a upřednostnit klidnou sílu a diplomacii“ – to je zásadní informace z dopisu šéfa Agrární komory Jana Doležala, ve kterém v pátek 17. května oznamuje zrušení připravených protestů, jízdy traktorů a zemědělské techniky na hlavní město.

Obrovské zklamání… výbuch a slova o zradě!

A jak ta klidná síla a diplomacie dopadla? V terénu je obrovské zklamání a nabývám přesvědčení, že se blíží výbuch. Například šéf Zemědělského družstva Ostaš Jaroslav Lád mluví a píše o zradě! Proč tak ostře? Nelze se jemu a mnoha dalším divit, protože veřejnost se za velkých mediálních výkřiků Českého rozhlasu a České televize dozvěděla, že zemědělci, tedy představitelé Agrární komory Doležal a Zemědělského svazu Pýcha, jednali s ministry zemědělství Výborným a ministrem financí Stanjurou. Ti je, klidnou sílu, za zrušení protestů v Praze ocenili a jednání přineslo podle médií výsledek. Jaký? Další slib ministra zemědělství, respektive starý nesplněný slib přebil novým, časově posunutým a rozloženým až na příští rok. K tomu navíc ochotnou tvář ministra financí – „Sice jsme žádný konkrétní slib nedostali, ale pan ministr Stanjura se tvářil, že je ochoten se o těch věcech bavit a minimálně je bude konzultovat uvnitř vlády a Ministerstva financí“. Pozor, to není vtip, to je citát vyjádření předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy.

Není pochyb o tom, že ministři hrají s falešnými kartami a to, co Marek Výborný slíbil na konto pomoci už v letošním roce, tak to je naprosté minimum možného. Proto se také redaktoři ČT ptali, jestli bude demonstrace 4. června, nebo nebude. Upřesním pro čtenáře Parlamentních listů, zvláště pak i zemědělce, kteří je ve stále větším počtu čtou, že na 4. 6. mají být zrušené akce přesunuty. Odpovědí bylo „možná, ještě nevíme“ a podobně.

Nedopustit žádné demonstrace…

Co na to říct, jak tento vývoj zhodnotit? Je to jednoduché, vláda má jediný cíl, nedopustit žádné demonstrace, natož dva tisíce traktorů 22. května v Praze, jak vyhlašoval viceprezident Agrární komory a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. To za prvé. Pojďme dál. Roste nespokojenost uvnitř členské základny, kterou reprezentují výše uvedení pánové, množí se reakce elektronickou poštou. Cituji z jedné z četných – „Politici to sehráli perfektně. Obrovský objem peněz sebrali a teď slibují něco vrátit. Sliby protáhli do léta, plus hodili úspěchy vybojované Francouzi a spol. na piedestal vlastních úspěchů.“ O kousek dál dotyčný píše – „Já vidím jedinou cestu zespodu – obrodu organizací. Mnoho našich členů ani neví, proč je tam vlastně členem.“ Takové a podobné reakce se množí a zodpovědní agrární předáci zatím jenom přihlížejí, konstatují a v poklidu úřadují. Je otázka, jak dlouho to vydrží.

Správné zemědělství? Vybírat si mezi bramborami z Řecka, Francie…

Bohužel nastolený trend jde proti potravinové soběstačnosti a bezpečnosti České republiky, což je v turbulentních dobách světových konfliktů velmi nebezpečný precedens, který může být za krátký čas i zcela nevratný. Nebo si snad někdo myslí, že vybírat si nyní v obchodech mezi bramborami z Řecka, Portugalska, Francie, Holandska je to správné zemědělství? A stovky kamionů, které je stovky a tisíce kilometrů dovážejí, je ta správná ekologie bez emisí? A konečně připočtěme další a další zábory zemědělské půdy a stavby skladů kolem dálnic.

A tak, když ministr Výborný po jednání s pány Doležalem a Pýchou, sebevědomý, natěšený na světla ramp, když se zapnuly televizní kamery vyprávěl, co on všechno pro zemědělství dělá, jaké miliardy nám EU dává (přitom podpory za minulý rok nejsou k dnešnímu datu vyplaceny), tak tomu se musí člověk smát. A právě to je okamžik, kdy je třeba dát na stůl čísla a jít na to. Nikoliv jako klidná síla, nikoliv manifestační jízda po republice, ale drsná síla tisíců traktorů a techniky, jako to dělají v Polsku, Německu, Francii, Belgii, Nizozemí a dalších zemích Evropy.

Jak to bylo v Polsku a jak u nás?

Pojďme na ta čísla a srovnejme s největší agrární zemí východu, které přistoupily do Evropské unie, s Polskem. Polská vláda od 1. ledna do 10. března 2024 kompenzovala nízké ceny pšenice 1 080 PLN (polský zlotý), tj. 6 264 Kč za 1 hektar pěstební plochy pšenice! Od 11. března do 31. května letošního roku tuto podporu zvýšila na 1 620 PLN, respektive 9 396 Kč na 1 hektar pěstební plochy. Podobně polští zemědělci, rodinná hospodářství i velké podniky a podniky s živočišnou výrobou, která potřebuje obilí do krmných směsí, dostávali a dostávají podpory na ječmen, žito, triticale. A pro nás neuvěřitelné – Polsko kompenzovalo vysoké ceny průmyslových hnojiv, kterými se pole hnojí, aby byla úroda. Řeč je o stejném Polsku, kde vyšlo do ulic 300 000 lidí plus zemědělská technika, aby povstali proti Green Dealu, zatímco v naší zemi byla ve stejný den, tedy 17. května odpoledne, rušena první, Agrární komorou a Zemědělským svazem vyhlášená protestní jízda traktorů a zemědělské techniky na Prahu. Opakuji, že od té velmi zdařilé, kdy 19. února Prahu probudilo 850 traktorů a tisíce zemědělců, se výše uvedení představitelé distancovali!

Na to rozum nestačí, ani ten selský. I když, kdo ví. Za čtrnáct dní v tomto sloupku „Pohled selským rozumem“ může být situace jasnější, budeme totiž znát, jestli se něco udá 4. června, na kdy měly být, jak se představitelé komory a svazu vyjadřovali, protesty přesunuty. Tož za týden se ukáže anebo další jednání, další sliby, možná i ministr Výborný se bude tvářit lépe. Nakonec kvalifikaci na to má.

Jan Veleba

exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Veleba má pořád pravdu!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 28.05.2024 12:21:22
tak, jako ji měl, když dělal skutečného prezidenta Agrární komory ČR. Tenhle aspeňácký a bruselácky diverzant vyškolený pro likvidaci zemědělství v ČR je jedovatým hadem na kořenech státu! Kdo ho tam, proboha Peruna, volil?! Kdo ho tam pořád drží?! Je to stejný produkt, jako ten skoroprezident šéf odborových svazů. Co ve věci protestů sedláků z února 2024 udělalo v jejich prospěch ministerstvo ne-zemědělství? A za to tam berou platy a odměny? Příště do Prahy a na rozhodné křižovatky ty traktory a stroje z kopřiv, které už po svých kolech neodjedou.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…