„Odvolávání“ Xavera nasvítilo výrok Vášáryové. Je to trestné? Nejen to se řeší

23.05.2024 17:40 | Komentář

Kdo rozdmýchal nenávist ve společnosti, která nakonec vedla k atentátu na Roberta Fica? Moderátor a radní ČT Luboš Xaver Veselý několik kandidátů našel, jak v Česku, tak na Slovensku. Zejména herečku a diplomatku Magdu Vášáryovou, která o některých voličích SMERu prohlásila, že se jedná o spodinu a fašisty. Moderátor na to reagoval ostrým vzkazem. Takovým, že kvůli němu mnozí koaliční politici požadují, aby Sněmovna z Rady České televize Xavera odvolala. Ptali jsme se na názor mezi politiky, mediálními experty a dalšími osobnostmi.

„Odvolávání“ Xavera nasvítilo výrok Vášáryové. Je to trestné? Nejen to se řeší
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci připomínky událostí 17. listopadu se na pražském Albertově konala i debata Sametový rozvod – Česko a Slovensko po 30 letech

Xaver se již za své ostré vystoupení omluvil. „Všechno to, co zaznělo směrem k paní Vášáryové, zaznělo pár hodin po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica a já jsem neadekvátně zareagoval na to staré video. Byla to ode mě velká chyba, měl jsem použít jinou metaforu a jiná slova, nemusela tam zaznít žádná vulgarita. Člověk má fungovat tak, že když udělá chybu, má se umět omluvit,“ uvedl Luboš Xaver Veselý.

„Chci se paní Vášáryové tímto omluvit. Byla velká chyba, že jsem to řekl. Měl jsem to říct jinak. Nic to ovšem nemění na tom, že bych nikdy o nikom, o skupině lidí neřekl, že je to spodina nebo lůza. Toto mě strašně rozčiluje a dráždí. Nechal jsem se vyprovokovat a byla to chyba. Tímto se omlouvám. Doufám zároveň, že se v průběhu času dozvíme omluvu nebo vysvětlení od paní Vášáryové, jak to myslela s tou spodinou,“ uvedl Xaver (ZDE).

 

Podle člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislava Jakla by Xavera odvolat z Rady ČT neměli a snahy o jeho odstranění vnímá za pokrytecké. „Zaprvé chci předeslat, že se mi tahle forma komunikace nelíbí. Jít cestou typu "na hrubý pytel hrubá záplata" nikam nevede. Leda ke stírání hranice mezi akcí a reakcí. Zadruhé připomínám, že se tu odedávna hraje hra na mediální miláčky a mediální otloukánky. Vůči otloukánkům je dovoleno vše, mediálním miláčkům se nesmí zkřivit vlásek. Pokrytectví a rozdílný metr z téhle kauzy trčí jak krumpáč z hlíny. 

„Zatřetí: pana radního bych neodvolával, ale kritiku si zaslouží. Jeho vyjádření bylo lidsky sprosté. Vyjádření paní herečky je ale mnohem horší, v zásadě kriminální. To ať svou myšlenku dořekne. Co s tou větší půlkou národa, kterou označuje za fašistickou lůzu? Sebrat volební právo? Vysídlit? Zavřít do lágrů? Začtvrté bych měl pro pana Veselého jeden vzkaz: buďte opatrnější. Europravda a euroláska už mnohokrát předvedly, zvláště v nedávných dnech, že umí se svými oponenty zatočit onačeji, než je jen odvolávat či vylučovat,“ uvedl Jakl pro ParlamentníListy.cz.

Jiný pohled na věc nabídla mediální analytička Irena Ryšánková. „Jedna věc samozřejmě je, že nikdo nikoho nemá označovat za spodinu. To je bez debat. Na druhé straně si radní České televize musí uvědomit, co s sebou přináší veřejná funkce a jak se má chovat. Ano, výrok pana Veselého byl za hranou a rozhodně nebyl důstojný člena Rady České televize. Jakkoliv toto je ta jednodušší záminka k odvolání. Kritiku a pozornost by zasloužilo poměrně frekventované zmiňování vlastního kanálu na veřejných zasedáních rady. Pokud chtěl LXV kritizovat, a jistě právem, výroky paní Vášáryové, mohl tak učinit důstojnějším způsobem. Omluva je na místě, i když můžeme diskutovat o jejích motivech,“ sdělila Ryšánková.

„Myslím, že za takové výroky - myslím tím oba - by se měl omluvit každý. A hlavně takové výroky by nikdy neměly zaznít. Citlivé stránky minulosti žádného, tedy i vlastního národa, nemáme právo hodnotit jen ze zorného úhlu současnosti, osobní empirie a názorů. A už vůbec nemáme právo je porovnávat příměry. Historické události se odehrávaly v úplně jiném kontextu. Stejně se jejich zákulisí a často i meritum věci nikdy nedozvíme. V České televizi jsme před několika lety zažili ve vysílání Déčka protiizraelské a protiamerické politicky zabarvené zprávy, převzaté z televize Al-Džazíra, které z principu v dětském vysílání neměly co dělat. Nikdo se za ně neomluvil, dostali jsme barevnou prezentaci o tom, jak je to v souladu s etickým kodexem ČT. V kontextu tohoto dvojího metru je po omluvě LXV žádost o jeho vyloučeni z rady neadekvátní,“ sdělil redakci člen sněmovního mediálního výboru Stanislav Berkovec.

Jistý dalším postupem si není senátor ODS Tomáš Jirsa. „Já nevím. Já mám Xavera Veselého rád. Doba je rozjitřená, pomáhají tomu sociální sítě, přál bych si, aby se to uklidnilo. Vypněte si mobily. A počítače. A jděte se radši projít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Poslankyně KDU-ČSL Nina Nováková reagovala stručně. „Patřím k těm, kteří se tomu chtějí co nejdříve věnovat na mediálním vyboru,“ napsala redakci.

„Je zajímavé, že v likvidaci názorově nepohodlných lidí je vládní pětikoalice hodně akční. Škoda, že podobně rychlá nebyla u energokrize, inflace, která opět roste, nebo u řešení předraženého bydlení či nekvalitních potravin. Vláda pod vedením Rakušana a Fialy utahuje šrouby a toto je jen další dílek do mozaiky. Doufám, že na půdě sněmovny zazní i to, jak se tato žlučovitá osoba Vašáryová vyjadřovala o lidech, co volili Roberta Fica. Já myslím, že je na čase té vládní pokrytecké sebrance říct už za 14 dnů STAČILO!“ Uvedla Kateřina Konečná, šéfka KSČM a europoslankyně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevidím důvod odvolávat Xavera V., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEtieno , 23.05.2024 18:23:43
Opět se řeší důsledek a ne příčina...

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…