Americe dlužíme víc než jen Wilsonův pomník, řekl Havel

04.10.2011 19:58

Václav Havel na sympoziu k odkazu Woodrowa Wilsona a T. G. Masaryka tvrdě kritizoval postoj České republiky ke Spojeným státům americkým. Podle něj by v Československu nebylo možné, aby se místo boje legií konaly protesty proti umístění protiraketového radaru.

Americe dlužíme víc než jen Wilsonův pomník, řekl Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

"Se spojencem, který chce přijímat, ale nechce dávat, bych se věru bál spojit. Doufejme, že Wilsonův pomník, který bude stát v Praze, nám bude připomínat, že dluhy se ve slušné společnosti platí. Myslím, že Americe dlužíme víc než jeden pomník," uvedl Havel.

Čtěte také: Politici přejí Havlovi. Jen komunistům se moc nechce

"Nedovedu si například představit, že by nově vznikající Československo vyjádřilo svůj vztah ke spojencům a společným vojenským cílům nikoli statečným bojem legií, ale protesty proti umístění spojeneckého radaru na našem území," dodal.

Bývalý americký prezident Thomas Woodrow Wilson se podle Havla zasloužil o vznik samostatného Československa. Odkazy a demokratické vize Wilsona i Masaryka jsou stále živé. Sympozium pořádala společnost American Friends of the Czech Republic. Konalo se u příležitosti středečního slavnostního znovuodhalení pomníku Wilsona před pražským hlavním nádražím.

Více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…