CMP - stav bezprostředního ohrožení

20.09.2012 0:00

Cévní mozková příhoda, je po infarktu myokardu a nádorových onemocněních třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa.

CMP - stav bezprostředního ohrožení
Foto:
Popisek:

Někdy se tomuto stavu říká také mozkový infarkt, mrtvice či iktus. Úmyslně nemluvíme o onemocnění ale o stavu, protože při CMP často dochází k nevratným změnám na fyzickém vzhledu i psychice pacienta.

Cévní mozková příhoda patří mezi nejfrekventovanější nemoci současnosti. Asi bychom se opakovali, kdybychom uváděli všechny rizikové faktory, které tento závažný stav mohou způsobit.
 
Bohužel bylo zjištěno, že 50 procent populace zná příznaky infarktu myokardu, ale asi jen 5 procent zná příznaky mozkové příhody. Přitom právě u ní je rychlá pomoc to nejdůležitější. Je  zásadní, aby se pacienti do nemocnice dostávali co nejrychleji. Pokud se tedy u někoho z okolí objeví příznaky CMP, nesmí se na nic čekat, ale co nejrychleji volat rovnou rychlou záchrannou službu.

Jak tedy tento stav pozná laik? Je třeba se soustředit na komunikaci s postiženým. Máme-li podezření, že není něco v pořádku a reakce pacienta se nám zdají divné, vyzveme jej, aby se na nás zasmál. Při postižení CMP toho pacient není schopen.

Dalším signálem je změna řeči. Pokud postiženého poprosíme, aby řekl jednoduchou větu zjistíme, že komunikuje nesrozumitelně a zmateně.

Třetím záchytným bodem je pohyb. Postižený není schopen zvednout ruce nebo se mu to daří jen s velkými obtížemi. Špatná koordinace pohybů je přítomna vždy.

Výrazným znakem postižení CMP je jazyk. Pokud poprosíme pacienta, aby jej vyplázl, nesvede to v žádném případě bez problémů, jazyk se kroutí ze strany na stranu a je pokřivený, což je jasným znakem iktu.

Zaznamenáme-li tyto příznaky, nebo jen některý z nich, nesmíme váhat a ihned zavoláme rychlou záchrannou službu. Čím dřív se pacient dostane do nemocnice a je mu poskytnuta odborná léčba, tím větší je naděje, že se postižení obejde bez vážných trvalých následků.

Je nanejvýš důležité, aby se s výčtem těchto příznaků seznámilo co nejvíce lidí. Mnohým to může zachránit život.

ml,foto:archiv
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…