Havlova konference zahájena, venku se protestovalo

10.10.2011 12:14

V Praze začala dnes dopoledne už 15. konference Forum 2000, kterou založil bývalý prezident Václav Havel. Přední světoví myslitelé a politické osobnosti na něm budou debatovat do 11. října na různých místech metropole. Tématem fóra je právo, korupce a také situace v Rusku. Konference se účastní mimo jiné prezidentka Kosova Atifete Jahjagová a prezident Gruzie Michail Saakašvili. Dorazit by mělo celkem 125 delegátů z různých koutů světa.

Havlova konference zahájena, venku se protestovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

Právě pod Havlovým patronátem se Forum 2000 každoročně koná. Svou účast přislíbilo zhruba120 významných světových osobností, mezi jinými například prezident Gruzie Mikheil Saakashvili, prezidentka Kosova Atifete Jahjaga, předseda německých Zelených Cem Özdemir, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, předsedkyně Advokátní komory Nejvyššího soudu v Pákistánu Asma Jahangir, místopředsedkyně italského senátu Emma Bonino, docent na katedře politologie Teheránské univerzity Davood Feirahi, bývalá rakouská ministryně zahraničních věcí Ursula Plassnik či čelní představitel ruské opozice Boris Němcov.

Prezident Gruzie Michail Saakashvili chce Havlovi předat vysoké státní vyznamenání  Bude to na půdě velvyslanectví Gruzie v Praze. 

Po úvodní zdravici dnes exprezident Václav Havel předal slovo barmské disidentce Su Ťij, která k účastníkům promluvila z předtočeného záznamu a vyzdvihla důležitost právního státu. "Ještě jsme sice k cíli nedošli, ale blížíme se k němu," řekla v úvodu.

Su Ťij ocenila roli Václava Havla v šíření demokratických myšlenek. "Děkuji těm, kteří stáli na naší straně po celá desetiletí, po které jsme bojovali za svobodu," dodala.

Protestovali odpůrci nezávislého Kosova

Již v neděli se konal slavnostní večerní ceremoniál k zahájení Fora 2000. U Pražské křižovatky se při zahájení večera kvůli tomu sešlo několik desítek odpůrců nezávislého Kosova. Shromáždění proti nejmladšímu státu Evropy svolal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který má srbské kořeny.

"V Kosovu se porušují mezinárodní rezoluce, lidská práva. Vyhánějí se Srbové. Zdá se nám, že se o tom nemluví," řekl jeden z účastníků Václav Dvořák. Demonstranti drželi velkou srbskou vlajku a transparenty upozorňující například na organizovaný zločin v Kosovu. 

Je karikaturou všeho, co hlásá

Forum 2000 hostí Praha už od roku 1997. Komentátor levicového serveru BritskéListy.cz při této příležitosti tvrdě kritizoval Havla za výběr hostů. Vznešené cíle fóra prý měly v uplynulých létech propagovat osoby, jež mají na svědomí nevylíčitelné utrpení nezměrného počtu lidí na celém světě.

Václav Havel je podle komentátora Daniela Veselého karikaturou všeho, co hlásá. Autor naráží na hosty, kteří navštíví letošní diskusní Fórum 2000. Srovnává přitom Billa Clintona s gruzínským prezidentem Michailem Saaskašvilim nebo kosovskou prezidentkou Atifete Jahjagaovou.

V prvním panelu, který se tematicky zaměřuje na perspektivy demokracie a roli práva v 21. století, se u řečnického pultu střídají francouzský politolog Jacques Rupnik, český velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský, šéfeditor polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik, bývalý prezident Ghany John Agyekum a další světové osobnosti.

Žantovský: Není jasné, jak změny na Středním východě skončí

"Právní stát je jedna z nejdůležitějších mocí na naší planetě, bez něj je politický pokrok nemožný," zahájil svůj proslov podle agentury Mediafax bývalý prezident Ghany John Agyekum. Podle něj je nutné pomáhat zemím budovat ústavní pořádek. "Musíme mít odvahu uskutečnit reformy i na mezinárodní úrovni," vyzval dále Agyekum.

Michael Žantovský se ve svém příspěvku opíral o myšlenky amerického spisovatele a filosofa japonského původu Francise Fukuyamy. "Jsme svědky politických změn na Středním východě, ale stále není jasné, jak tento proces skončí," řekl Žantovský. Myslí se, že světové mocnosti nebyly schopné rychle reagovat na hrozby terorismu a podle jeho názoru dnes opět hledáme rovnováhu. "Totéž můžeme říct o globální ekonomické krizi," doplnil. Problém tkví podle Žantovského i v tom, že málo chápeme dynamiku ekonomického procesu.

V dalších tematických blocích v pondělí na letošním ročníku konference Forum 2000 zazní příspěvky zaměřené na problematiku role práva v Asii a v Rusku, roli práva v globální ekonomice, rozvojové pomoci a dobrého vládnutí, ale dojde i na téma korupce.

Vedle delegátů očekávají organizátoři konference více než tři tisíce pozorovatelů z řad vědců, studentů, vládních úředníků, politiků, médií a veřejnosti. Významnou součástí akce budou tradičně ekonomické panely, další diskuse se zaměří na roli práva v souvislosti s ochranou životního prostředí, zejména s ohledem na globální znečišťování planety.

Pracovní jednání konference 10. a 11. října budou rozdělena do tematických panelů, kulatých stolů a řady doprovodných akcí, které se budou konat v prostorách Paláce Žofín, Goethe Institutu,

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…