Jak s dětmi mluvit o penězích? Je to běh na dlouhou trať, který se vyplatí

18.11.2014 10:05

Děti dokážou svými všetečnými otázkami zatopit nejednomu dospělému. Některé dotazy pak svádí k odpovědi ve stylu: „Tomu ještě nemůžeš rozumět, počkej, až budeš starší…“ Když ale přijde řeč na peníze, neměli by se rodiče zdráhat zvídavým ratolestem odpovídat. Čím dříve totiž děti pochopí, jak peníze fungují a jak s nimi nakládat, tím spíše se v dospělosti vyvarují pastí, které na ně ve finančním světě číhají a do kterých se chytá nejeden dospělý.

Jak s dětmi mluvit o penězích? Je to běh na dlouhou trať, který se vyplatí
Foto:
Popisek:

„Rozhovory rodičů a dětí o penězích by neměly být v žádné rodině tabu. Pokud dětem o financích nepovědí rodiče, udělá to za ně někdo jiný a takové sdělení se jim nemusí vůbec líbit. Všudypřítomná reklama na úvěry, která z půjček dělá bezstarostnou záležitost, je toho jasným příkladem,“ říká Václav Pech, analytik společnosti Broker Trust. „Rozhovory o penězích se mezi rodiči a dětmi odehrávají nevědomky tak jako tak. Pokaždé, když rodič sdělí dítěti, že mu nepořídí třeba předraženou hračku, vysílá tím zprávu o financích. Po takovém sdělení, by měly následovat pádné argumenty, jak rodič k rozhodnutí dospěl, aby dítěti vysvětlil, jak fungují rodinné finance,“ dodává.

 A jak s dětmi o penězích mluvit a chovat se v určitých situacích? Podívejte se na několik jednoduchých tipů...

Příklady táhnou. Dejte do pořádku své vlastní finance. Těžko můžete chtít po svých dětech, aby se chovaly finančně odpovědně, když se tak nechováte sami. Děti, které vidí, že jejich rodiče se nezdráhají žít na dluh, rozhazují za zbytečnosti, nijak nespoří nebo nemají o svých financích přehled, rozhodně nemají kladný vzor. Pokud budete děti učit zásadám finanční gramotnosti, ale sami se tak nebudete chovat, budou děti pochybovat o pravosti vašich slov.

Připravte se na otázky. Nechte děti, ať se ptají. Buďte připraveni, že jakmile začnete mluvit s dítětem o penězích, zahrne vás spoustou otázek. Najděte způsob, jak na ně odpovědět, aby vám porozumělo a nevykrucujte se z těžkých otázek s tím, že „je to příliš komplikované“.

Ptejte se. Sami se přesvědčte, jak vypadá „finanční svět“ vašeho dítěte. Zjistíte, co se mu ve vztahu k penězům honí hlavou a zda tomu rozumí, nebo má mylné představy. Budete překvapeni, co všechno děti z prostředí vstřebají, ale mohou si k tomu vytvořit vlastní závěry, které nemusí odpovídat skutečnosti.

Vysvětlete klíčové pojmy. Chápou vaše děti význam pojmů jako úvěr, úrok, splátka, spořicí účet? Tato slova a další děti slýchají dennodenně nejen z médií, ale potřebují vědět, jak skutečně fungují – co mohou přinést a jaké mají následky. Například, že placení kartou stojí také peníze, které se ale odečtou v účtu v bance, i když při samotném prodeji nejsou vidět. Zároveň dítě nezavalte lavinou informací najednou, ale dávkujte jim je postupně a úměrně jejich věku.

Buďte názorní. Při vysvětlování si můžete vypomoci názornými ukázkami. Dělá vám problém ukázat dětem, kam jdou peníze z vaší výplaty? Použijte například žetony ze stolní hry, které rozdělíte podle vašich skutečných výdajů, ať děti fyzicky vědí, kam peníze směřují a s jak velké část zbývá například na útratu za zábavu. Můžete s dětmi takto vyzkoušet, jak by peníze v rodinném rozpočtu rozdělily ony.

Využijte reálné situace. Místo toho, abyste dětem jen vyprávěli o tom, co je to banka, vezměte je někdy s sebou podívat se, jak to v bance funguje, až si půjdete například založit nový účet. Některé z nich budou mít dokonce připravené materiály určené pro děti a teenagery, které jim vysvětlí smysl těchto institucí a služeb, které nabízejí.

Nedržte děti stranou. Děti jsou vnímavé a velmi dobře vytuší, jaká je finanční situace v rodině. Pokud zrovna procházíte „hubenými roky“ nedržte děti stranou problémů a nelžete jim, protože stejně poznají, že je něco špatně. Naopak se jim snažte vysvětlit, že na nějakou dobu bude potřeba se uskromnit, abyste se zase jednou mohli mít lépe.

Kapesné. Nechte děti rozhodovat o jejich vlastních financích a hospodařit s pravidelným příjmem. Rozumně nastavené kapesné naučí děti základy toho, jak se vytvářet rozpočet, jak si rozložit výdaje, dělat finanční kompromisy a jak šetřit na větší nákupy. Zároveň můžete výši kapesného upravovat podle toho, jak děti plní své povinnosti. Naučí se tak, že za odvedenou práci následuje odměna, která se ale může snížit, pokud povinnosti zanedbávají.

Motivujte. Pokud si dítě chce pořídit nákladnější věc, na kterou by ale muselo dlouho šetřit, navrhněte, že mu část peněz přidáte, když našetří zbytek. Vidina vytoužené věci tak bude o něco blíž a dítě bude motivované na ni šetřit spíše, než aby utratilo peníze za okamžitě dostupné záležitosti.

Nechte děti, ať se spálí. „Chybami se člověk učí,“ se neříká pro nic za nic. Utratí dítě všechny své peníze na začátku měsíce za zbytečnost a už mu nezbude nic na pouť, výlet nebo do cukrárny? Využijte to jako příklad toho, jak má s penězi lépe hospodařit a rozložit si je na delší časové období. Odolejte pokušení dítěti věnovat další peníze, protože tím byste podkopali podstatu lekce, kterou se váš potomek právě naučil.

Jednou a dost nestačí. Stejně, jako je výchova nekončící práce na plný úvazek, i finanční osvěta nelze odbýt jedním rozhovorem, ale je to dlouhodobá záležitost. S přibývajícím věkem dítěte mu budete pomáhat řešit komplikovanější problémy, jako je založení prvního účtu, získání platební karty, nakládáním s prvními vydělanými penězi či výběrem spoření…

„Úloha rodičů, kteří se ohledně vzdělávání dětí o penězích nechtějí spolehnout jen na okolí, je běh na dlouhou trať. Rozhodně se ale vyplatí. Trénování malých finančních krůčků dětství pak může zabránit velkým škobrtnutím v dospělosti,“ tvrdí Václav Pech ze společnosti Broker Trust.

A pomoc mohou najít rodiče u literatury. „ U větších dětí se dá uspět třeba i s vhodně volenou knížkou. Osobně mám dobré zkušenosti s knihou „Nejbohatší muž Babylónu“ Je to jednoduše napsané, čtivé skoro jako pohádka a je v tom o penězích řečeno vlastně všechno,“ uzavírá Václav Pech.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…