Krize změnila pohled na nezaměstnané, tvrdí STEM

29.04.2010 18:50

Ještě předloni se o nezaměstnaných hanlivě vyjadřovala více než polovina lidí. Teď však většina uznává, že jsou mezi nimi i ti, co o práci zájem mají.

Krize změnila pohled na nezaměstnané, tvrdí STEM

Co si lidé myslí o nezaměstnaných? Zatímco dříve více než polovina lidí tvrdila, že nezaměstnaní jsou flákači a nemají zájem o práci, teď se karta trochu obrací. Pouze 36 procent dotázaných zmiňuje, že většina nezaměstnaných nemá skutečný zájem o práci.

„Z dlouhodobého hlediska šlo tehdy o rekordně kritické mínění o většině nezaměstnaných, podobné výsledky byly naměřeny ještě v roce 1993. Tehdy takto smýšlelo 58 procent," tvrdí o minulých letech STEM.

„Lidé zřejmě převážně díky krizi častěji uznávají, že mezi nezaměstnané se dostávají i lidé, kteří o práci zájem mají. Na určitou míru nezaměstnanosti nahlíží česká veřejnost převážně jako na pozitivní jev, který vede k tomu, že lidé jsou odpovědnější a váží si své práce - tento názor zastává 61 procent občanů," uvedla dále agentura.

Nechali by odpovědnost na státu

Řešení nezaměstnanosti by občané přitom nejraději svěřili do rukou státu. Podle 72 procent Čechů by měl mít stát povinnost zajistit práci každému, kdo o ni stojí.

Poměrně kritické mínění o nezaměstnaných zaznívá častěji od občanů s dobrým materiálním standardem (47 procent kladných odpovědí) a od stoupenců ODS. Těch je také 47 procent.  

Mezi příznivci ostatních stran, což je KSČM, ČSSD i TOP 09 naopak významně převažuje podíl těch, kteří si nemyslí, že většina nezaměstnaných o práci zájem nemá. Jak uvádí STEM, takových lidí je 69 procent.

Vysokoškoláci si myslí, že je to poztitivní jev

Názor, že určitá míra nezaměstnanosti je pozitivní jev, zastávají častěji lidé s vysokoškolským vzděláním (73 procent) a lidé, kterými se svými politickými názory přiklánějí k pravici (také 73 procent), příznivci ODS (72 procent) a TOP 09 (78 procent).

„Velmi zajímavé je, že tento názor zastávají v podobné míře jak zaměstnanci (62 procent), tak podnikatelé či živnostníci. O tom, že určitá míra nezaměstnanosti není pozitivním jevem, jsou naproti tomu přesvědčeni častěji stoupenci KSČM (46 procent), hůře materiálně zajištění lidé (48 procent ) a nezaměstnaní (41 procent  z nich).

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. - 10. dubna 2010. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl rozsáhlý soubor 1196 respondentů.

Čtěte také:
Matějka (Svobodní): Za hospodářskou krizi buďme vděční

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…