Léčba šedého zákalu

20.12.2012 0:00

Před lety byla diagnóza šedého zákalu strašákem, který znamenal stále se zhoršující vidění. A jeho operace znamenala náročný zákrok, po kterém musel pacient nosit silné brýle.

Léčba šedého zákalu
Foto:
Popisek:

S kvalitními čočkami můžete po zákroku zahodit i brýle
Dneska už se nikdo nemusí této nemoci bát. Šedý zákal se operuje ambulantně, při plném vědomí, zákrok netrvá déle než patnáct minut, obejde se bez jediného stehu, nijak nebolí a  má téměř zázračné účinky. Díky nejmodernějším čočkám totiž můžete po operaci úplně odložit i brýle, bez nichž jste se dodneška neobešli.

Co se vlastně při onemocnění šedým zákalem děje?Pacientovi se horší vidění, najednou začne vidět rozmazaně, mlhavě. Nedochází k nějakému okamžitému zhoršení zraku nebo úplné slepotě, protože příznaky postupují velmi pomalu, pozvolna, v řádu měsíců až let,“ vysvětluje přední oční lékařka Doc. MUDr. Drahomíra Baráková, CSc. z oční kliniky Lexum, která  jako první a zatím jediná žena v Česku byla oceněna Českou společností refrakční a kataraktové chirurgie za to, že během třiceti let v oboru provedla téměř pětadvaceti tisíc operací, z toho odstranila už přes dvacet tisíc šedých zákalů.

Co je vlastně šedý zákal a jak se projevuje?Šedý zákal nebo-li katarakta znamená zkalení nitrooční čočky, která je za normálních okolností čirá. Čočkou prochází světelné paprsky, lámou se a dopadají na sítnici. Zakalení postupně vede k zamlžení a někdy i ke zdvojení vidění, zhoršení vidění za světla nebo naopak v šeru,“ popisuje lékařka potíže, které se v souvislosti s onemocněním objevují. Zhoršení vidění je samozřejmě velkým rizikem při běžném životě, ale zvláště nebezpečné je hlavně u řidičů. Proto by nikdo neměl příznaky zhoršujícího se vidění podcenit.

Operace šedého zákalu je u starších pacientů nejčastějším zákrokem
Mnoho pacientů se ptá, jestli se dá šedému zákalu předejít, jestli je možná nějaká prevence. Přední oční lékařka říká, že zatímco u jiných očních onemocnění je určitá míra prevence možná, u šedého zákalu tomu tak není. „To je věc, která  - i přes intenzivní výzkum – dosud není zcela objasněna. Dodnes nebyla plně potvrzena teorie, proč se začne oční čočka kalit. Ale existuje celá řada faktorů, které se spolupodílejí na vzniku šedého zákalu. Především je to věk, kdy u lidí starších než 65 let dochází k zakalení čočky až u poloviny obyvatel, u populace 75 až 85 let se vyskytuje až v jednadevadesáti procentech,“ uvádí statistické údaje docentka Baráková. Operace šedého zákalu je vůbec nejčastějším chirurgickým zákrokem, který se provádí u populace starší 65 let. A lékařka uvádí i další zajímavá čísla. „Je statisticky prokázáno, že šedý zákal postihuje ve větší míře ženy, vyšší výskyt je u pacientů s celkovým onemocněním, například s cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem. Negativní vliv na jeho vznik mají také kouření nebo alkoholismus.

I když šedý zákal postihuje zejména starší pacienty, neznamená to, že se neobjeví i u mnohem mladší populace. „Může vzniknout v kterémkoli věku, dokonce i u novorozenců, protože může být i vrozený. Ale čím je pacient starší, tím je riziko výskytu vyšší,“ objasňuje docentka Baráková. 

Před lety bylo onemocnění zraku velkým strašákem. Samotný zákrok byl poměrně složitý, musela se vyjmout celá zakalená čočka z oka, pacient po náročném zákroku strávil dva týdny v nemocnici a pak musel nosit brýle s deseti až patnácti dioptriemi.  Od té doby však léčba zázračně pokročila, léčba šedého zákalu je velmi úspěšná a podle oční specialistky patří k nejbezpečnějším chirurgickým zákrokům. „Nejčastější metodou je odstranění šedého zákalu pomocí ultrazvuku,“ vysvětluje. Odstraňuje se pouze nitro čočky, ultrazvukem se rozmělní jádro čočky a zároveň se odsaje. Do prázdného a průhledného pouzdra je pak vložena umělá nitrooční čočka. „Operace není pro pacienta stresujícím zážitkem jako dřív, kdy se prováděl zákrok v anestezii pomocí injekce, která se aplikovala pod oko, což bylo pro pacienta velmi nepříjemné,“ vzpomíná docentka Baráková. Dnes je možné odstranit šedý zákal ambulantně. „Oko znecitlivíme anestetickými kapkami, zákrok proběhne během několika minut, pacient necítí žádné bolesti, maximálně cítí doteky nebo mírný tlak, pacienti si nestěžují na žádné nepříjemné pocity, “ ujišťuje uznávaná oční lékařka.  Novodobé řešení přineslo celou řadu výhod. Operační řez se zmenšil ze dvou centimetrů na pouhé dva až tři milimetry, takže není nutné ranku uzavírat stehem, hojení je rychlejší a riziko pooperačních komplikací jen velmi nízké.

Na čočce nešetřete, pomůže vyřešit i další oční problémy
Operace šedého zákalu včetně implantace standardní umělé nitrooční čočky hradí zdravotní pojišťovny. Standardní čočkou se rozumí čočka monofokální, která ostří pouze na jednu vzdálenost. Lidé tedy po operaci šedého zákalu musí při čtení dál používat brýle. Ale lékaři Evropské oční kliniky Lexum upozorňují, že současně při zákroku mohou napravit i kombinované vady. „Existuje škála čoček, díky nimž můžeme zbavit pacienta brýlí nejen na jednu, ale dokonce na několik vzdáleností,“ vysvětluje docentka Baráková. Proto mnoho pacientů dává přednost čočkám multifokálním a akomodačním, které problém nošení brýlí definitivně řeší, zajišťují totiž ostré vidění na jakoukoli vzdálenost. Souhrnně se umělé čočky, umožňující úplně odložit brýle, označují jako prémiové. Je s nimi možné současně vyřešit vidění do dálky, na blízko i na střední vzdálenost. A dokonce mohou korigovat i astigmatismus a další vady rohovky, které ovlivňují vidění zejména za šera. Prémiové čočky jsou nadstandardem, nejsou hrazeny z běžného zdravotního pojištění, ale investice do nich se určitě vyplatí. „Každému pacientovi na jeho přání implantujeme takovou čočku, aby splňovala veškeré jeho nároky,“ ujistila oční lékařka. Všechno potřebné se podle ní zjistí při velmi podrobném předoperačním vyšetření a při měření oka, na základě kterého se vypočítá dioptrická síla čočky tak, aby pacient po operaci viděl bez brýlí. Lékaři přistupují ke každému pacientovi individuálně, přihlížejí k jeho potřebám, zálibám i životnímu stylu. Cílem je zákrok a typ čočky ušitý doslova na míru.





Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…