Mrazivé počasí ohrožuje kardiaky

26.01.2013 0:00

Extrémní teploty obecně představují pro lidi s nemocným srdcem zvýšené riziko vzniku srdečních příhod nejrůznějších typů.

Mrazivé počasí ohrožuje kardiaky
Foto:
Popisek:

Chlad a mráz ohrožují tyto pacienty ještě více než extrémní teplo. I lidé, kteří mají skryté srdeční vady, mohou zaznamenat obtíže právě v těchto mrazivých dnech,“ upozorňuje vedoucí lékař Koronární jednotky Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Petr Ošťádal, Ph.D. Kardiaci pak mohou v extrémní zimě pociťovat například větší bolesti na hrudi, dušnost, zhoršení arytmie či jiné projevy srdeční choroby.  

Příčinou problémů je to, že se tepny chladem zužují, a pokud nejsou ani v běžných teplotách dobře průchodné, hrozí v chladu větší riziko jejich ucpání. Srdce potom nedostává potřebný přísun kyslíku a nemůže správně fungovat.  „Z dlouhodobého sledování vyplývá, že extrémní zima je pro kardiaky rizikovější než vysoké teploty. Na Homolku přijímáme nejvíce pacientů se srdečními příhodami právě v lednu a únoru,“ říká doc. Ošťádal.

Lékaři tedy doporučují, aby lidé, kteří mají srdeční obtíže, byli na sebe v mrazech opatrní. Venku je vhodné v extrémních mrazech pobývat co nejkratší dobu a na minimum omezit větší fyzickou námahu. Samozřejmostí je teple se obléci v několika vrstvách, nasadit si vhodnou pokrývku hlavy, chránit si obličej šálou či šátkem. Důležitou zásadou pro ochranu celého dýchacího ústrojí je dýchání nosem, aby se vzduch dostatečně ohřál a zvlhčil.

Nedoporučuje se nadměrné požívání alkoholu. Alkohol totiž pouze přechodně vyvolává iluzi zahřátí, ale v konečném důsledku zhoršuje celkové tělesné ochlazení.

„Kardiaci by si také měli dávat pozor na onemocnění chřipkou – je pro ně rizikovější a mohou na ni i umřít,
“ dodává doc. Ošťádal.

Jitka Kalousková, jitka.kalouskova@homolka.cz
Marie Fialová, marie.fialova@homolka.cz
Oddělení PR a komunikace Nemocnice Na Homolce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

22:03 MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

Magistrát hl. m. Prahy společně s destinační organizací města Prague City Tourism spustil 1. června …